Kam teči v hribe pozimi?

Po elektronski pošti sem v zadnjem času dobil precej vprašanj v smislu: “Kam pa tečeš v hribe pozimi?” Z veseljem odgovorim vsakemu posebej. Vendar bom tule naredil še en pregled možnosti.

Najprej, da drži, zima je zahrbtna reč. Zimskih razmer nikakor ni za podcenjevati. Največja nevarnost, ki nam preti v hribih pozimi, so snežni plazovi. Zato je gorski tek pozimi (razen izjemoma) omejen na območja pod gozdno mejo. Vendar tudi grape in izrazito strma pobočja pod gozdno mejo niso vedno varna pred snežnimi plazovi. V bližini mojega doma so to npr. pot iz Ljubelja na Zelenico, pot iz Slovenske peči na Vodiško planino ter pot iz planine Planince na planino Prevalo. Zato je pomembno da spremljamo aktualno stanje nevarnosti snežnih plazov. Naslednja  večja nevarnost pri teku v hribih pozimi je zdrs. Pozimi so poti v hribih zaradi preobljudenosti pogosto poledenele. Zato so se na tržišču pojavile posebne “veriga” dereze. Te dereze so odlične za hojo na poledenelih potek pod gozdno mejo. Nikakor pa niso namenjene obiskom visokogorja. S kakšno obutvijo in opremo tečem pozimi pa sem pisal na tem blogu.

Torej kam, da bo vsaj načeloma varno? 100 % varnosti nikoli ni in v primeru obilice novega snega lahko plazi tudi na manj strmih pobočjih. Ampak tukaj je nekaj mojih predlogov, kjer jaz pozimi tečem že leta in navadno ni problemov:

V tem slogu sem tudi danes šel preverit razmere na Roblek. Spodaj v Dragi ni bilo še čisto nič snega. Sneg se je začel šele na mestu, kjer se planinska pot odcepi od ceste. Potem pa se je debelina snežne odeje hitro debelila. Na Poljški planini je samo 5 cm snega, med tem ko je na Robleku že okoli 20 cm snega. Nadaljeval sem  še naprej proti Begunjščici, do odcepa za pot proti Zelenici. Tam je bilo ponekod napihanega toliko snega, da se je prediralo že do pasu. Sneg je do višine 1500 m južen in ga bo hitro pobralo. Na višjih nadmorskih višinah pa je sneg suh.

Potem je tule še seznam hribov, kjer je verjetno pozimi tudi v redu, pa sam še nisem bil v zimskih razmerah:

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

 _ _ _ _ _ _ _ _ _

Here I present some of my favourit and the safest running routes in Slovenian mountains that I am frequently using during winter conditions.

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.