Seznam ferat

Klik na črko nam razkrije povezavo do bloga, kjer je pot opisana. Črke (od A do E) predstavljajo težavnosti ferat po avstrijski lestvici.

Poskušal sem podati čim bolj realno težavnost ferat. Vendar so ocene še vedno v osnovi subjektivne narave:

  • A: Po naše je to zahtevna zavarovana planinska pot (npr. pot čez Žrelo na Storžič). Od varoval gre za pričakovati jeklenico in kline, ki nam pomagajo prečiti strm in izpostavljen del poti. Moč v rokah ni potrebna. Prav tako na takih poteh običajno hodimo brez samovarovalnega kompleta.
  • B: Od varoval se pojavljajo jeklenice, klini in skobe. Teren je običajno strm in izpostavljen. Za napredovanje moč v rokah ni potrebna. V to kategorijo sodijo skorajda vse stare zelo zahtevne planinske poti v Slovenskem visokogorju (npr. pot čez Plemenice).
  • C: To je že prava ferata. Teren je zelo strm in mestoma celo rahlo previsen. Potrebno je nekaj moči v rokah. Za napredovanje so nam navadno v pomoč številne skobe. Lahko pa se pojavljajo tudi viseči mostovi. V našem visokogorju tako zahtevnih poti ni, so pa številne krajše ferate navrtane v našem sredogorju (npr. Grančišče).
  • D: To je kategorija težkih športnih ferat. Take ferate običajno potekajo čez strm teren brez skob ali čez daljše previse s skobami. Zato je na teh poteh za napredovanje nujna moč v rokah. Napredujemo z vlečenjem za jeklenico. Zelo nam je v pomoč tudi popkovina za počivanje.
  • E: Kategorija zelo težkih ferat. Te potekajo čez enega ali več daljših previsov. Skob na teh poteh ni. Brez treninga za moč rok plezanje takih ferat odsvetujem. Mestoma je pot tako zahtevna, da je lažje splezati brez uporabe jeklenice. Potrebne so plezalske izkušnje. Priporočam nošenje vrvi za primer, če nam je pretežko, da lahko abzajlamo. V Sloveniji v to kategorijo najbolj sodi ferata Spodnji Plot.
  • F in G: Kategorija ekstremno težkih ferat. Poti potekajo čez zelo dolge previse in strehe. Potrebna je zelo velika moč v rokah in obvladanje vrvnih tehnik. Takih ferat v Sloveniji ni in jih je v Evropi razmeroma malo.