Velika planina, Krvavec

Za razliko od lani, je letos zima prišla precej prej. Nas gorskih tekačev to nič pretirano ne moti. Treningi vseeno potekajo povsem nemoteno. Sem v dobri formi. Žal pa je ta prišla nekoliko prepozno in ni več tekem na katerih bi se lahko dokazal. Zato se trenutno pripravljam na tek na Kanarskih otokih, kjer bom tekel z obale morja na vrh 3718 m visokega vulkana. Zato sem v zadnjem času obiskal nekaj tritisočakov v Avstriji, kjer sem preizkusil svojo moč premagovanje velike višinske razlike. Na Kanarcih bo potrebno namreč premagati več kot 4000 m višinske razlike. Pri podvigu se mi bo pridružil kolega Žiga. Zato sva v zadnjem času opravila nekaj skupnih treningov.

Danes popoldne sva iz Calcita tekla na Veliko Planino. Sam sem bil zelo utrujen od napornih treningov preteklega vikenda. Komajda sem še zbral moči za tek. Vendar v družbi se mi  je nekako uspelo prisiliti teči. Do sv. Primoža sva še srečala veliko tekačev. Potem pa sva bila na poti sama. Poleg tega pa je bilo že tik pred nočjo. Na Pasjih pečeh sva prestopila snežno mejo in vstopila v belo pravljico. Snega sem se razveselil kot otrok, pa četudi sem bil le tri dni nazaj na snegu v Avstriji. Tekal sva do Domžalskega doma na Mali planini. Naprej proti Gradišču pa nisva hotela zaradi megle in mraza. Bo pa točno po tej trasi drugo leto potekalo evropsko prvenstvo v gorskem teku.

Nazaj grede sva si privoščila hitro bližnjico čez planino. Vendar to naju bi kmalu stalo nočne dogodivščine. Namreč zaradi megle in teme sva se izgubila. Po nekaj minutah tavanja sem ter tja čez planino, kjer vse izgleda zelo podobno, nisva več vedela kje sva. Nazaj na pravo pot sva se rešila šele s pomočjo GPS-a na mobitelu (aplikacije Oruxmaps). Še sreča da na Veliki planini lovi mobilni internet. Za tem pa je začelo še snežiti in snežilo je vse do nadmorske višine sv. Primoža (800 m!).

Prejšnji teden sva v enakem slogu tekla na Krvavec oz. Zvoh. Takrat snega na Krvavcu še ni bilo (sedaj je). Bila pa je snežna meja tik na višino Zvoha. Ja, letos bomo očitni dokaj kmalu slišali slavni rek: “Joža požen, mi smo pripravljen! Smučarji mogoče še niso. Mi tekači smo pa vedno.

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _ _ _

This year the winter has come early in the Alpine teritory of Slovenia. The snow fell at the altitudes above 1000 m. To see snow for the first time this season I ran to Big Pasture Platue (in Slovene Velika planina). There I have encautered a real winter fairy tale environment.

2 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.