Po daljšnici na Kriško goro

Kriška gora je eden izmed mojih najbolj priljubljenih ciljev za krajši trening. Marjan pa se je uspelo domisliti turo na Kriško goro, ki se že spogleduje z ultraškimi preizkušnjami. Zaradi obilice ponoči novozapadlega snega je bila tura še dodatna začinjena.

Začeli smo kar na njegovem domu v Goričah pri Golniku. Presenetilo nas je da ima že takoj za hišo klanec. In ta klanec se ni nehal vse do pod Storžiča. Preko vasi Zalog smo stopili na markirano pot po kateri smo se vzpeli na planino Velika Poljana. V dolini je bilo snega malo. Z večanjem nadmorske višine pa je bilo snega vse več. Na koncu smo gazili že do kolen.

Meni je bilo to gaženje hkrati užitek in še odličen trening za povrh. Poleg tega se je zjasnilo in pričakala nas je bela zimska pravljica. Z Velike Poljane smo se spustili na Malo Poljano, kjer smo zavili proti Domu pod Storžičem. Tudi tu je bilo ogromno novega snega. Zato smo imeli kar nekaj težav z iskanjem poti.

Z doma pod Storžičem  do vasi Lom je šlo skorajda samo od sebe s tekom po celcu. Cesto pa so tudi medtem že splužili. Tako da se tudi sankati že da. Še naprej smo se potem po cesti spustili v Tržič. Tu pa smo zamenjali noge iz tekaških v tiste, ki grizejo kolega. Čakalo nas je namreč novih strmih 1000 višincev vzpona do Koče na Kriški gori.

Presenetilo me je da je po tej poti, pred nami šel, le eden planinec. Snega je bilo precej manj kot na Poljani. Pa še ta, ki je bil, je bil povsem južen. Po okrepčilu v koči nas je čakal le še spust v dolino. Na poti do Gozda je bil sneg čista čofta. Še nižje pa je bilo že več blata, kot snega. Zaradi hitre otoplitve, so se snežne razmere na celi turi precej spreminjale. Na koncu se je nabralo okrog 26 km ter skupno 4200 m vzponov in spustov. Ob vsem tem sem bil vesel, da smo bili dovolj zgodaj nazaj, da sem lahko v miru gledal skoke.

V nedeljo pa sem za regeneracijo tekel še na teku okrog Gradu Brdo. Šlo je še zadnjo tekmo v okviru 8. Kranjske zimske tekaške lige. Škoda da je ravno konec, ko se je prava zima šele začela.

brdo 14.2 (47)Na Teku okrog Brda

Lep gorsko tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.