Ferata Grančišče, Peričnik, Pokljuška luknja

Na ferati Grančišče sem bil že lani, še pred uradnim odprtjem. In ker je tako zelo prijetno blizu sem se odločil za ponoven obisk. Izhodišče za ferato predstavlja Slovenski planinski muzej v Mojstrani. Od tu je do ferate manj kot 5 minut hoje. Vendar oznak do tja ni. Zato je treba poiskati ferato z nekaj sprehajanja med hišami.

Ferata se deli lažjo modro (ki je okoli B/C) in težjo rdečo, ki je težavnosti C. Obe ferati potekata vzporedno in se nekajkrat sekata, kar omogoča da brez težav prestopamo iz težje na lažjo različico in obratno. Najtežje mesto predstavlja rahlo previsna lestev. Na celotni poti je še vedno nekaj prsti. Vendar jo je precej manj, kot med mojim prvim obiskom pred približno letom dni. Zato lahko rečem da gre res za zelo varno šolsko ferato. Z vrha Grančišča je najlažje sestopiti po stezici, ki z vrha zavije nekoliko proti levi.

Težava te ferate je samo da je zelo kratka. Vendar je v bližnji okolici še toliko zanimivih reči, da ni vrag da bi se zamotili. Midva sva se odpravila še do Spodnjega in Zgornjega Peričnika. Potem pa še v Pokljuško sotesko, kjer tudi že nekaj časa nisem bil. V Pokljuški soteski sva naredila lep krog. Žal pa ta krožna varianta ni najbolje označena.  Zato nekaj naslednjih stavkov. Na vrhu votline Pokljuška luknja je treba zaviti levo navkreber. Potem pot kmalu privede do planine z ograjo, ki jo obidemo po levi. Zatem pot poteka naravnost nad sotesko in nas čez čas zopet povede v Pokljuško sotesko. Generalno se je treba ves čas držati levo. Nazaj v Pokljuški soteski sva nadaljeval navzdol, kar  naju je privedlo do znamenitih Galerij kraljeviča Andreja.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Grančišče is an easily accessible via ferata in the village of Mojstrana at the base of mount Triglav. It is possible to climb via ferata on your own. However for less experienced it is highly recommended hiring a local mountain guide. Ferata is it very short (1 h-1.5 h). So, you will also have time to visit nearby  beautiful Peričnik waterfall and Pokljuška soteska gorge.

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.