18. tek k sv. Primožu

Čeprav vreme in pa nizke temperature tega še ne kažejo, se počasi začenja nova sezona v gorskem teku.  Sezona se vsako leto neuradno odpre z gorskim tekom na sv. Primoža. Letos je tekmo že 18. leto zapored organiziral Klub gorskih tekačev Papež. Na štartu se je kot se spodobi zbrala velika večina naših najboljši gorskih tekačev- Alič, Bregar, Zarnik, Lamovec in še številni drugi. Pogrešali  smo le Primorske tekače.

Posnetek prihoda tekmovalcev v cilj ter podelitve (Video: Andrej Jeglič)

IMG_3990Bregar, Alič, Zarnik (Foto: Matevž Skamen)

Vreme na tekmi ni bilo nič kaj prijazno. Vendar smo bili veseli da vsaj deževalo ni. Štart tekme je bil srednje hiter. Pričakoval sem da bodo najboljši potegnili že na začetku, glede na toda gre za zelo kratek tek. Pa niso in smo prvi kilometer tekli relativno skupaj. Šele kasneje so Zarnik, Bregar in Alič pobegnili naprej. Sam pa se ostal v zasledovalni skupini z Gregorjem Mlakarjem in Danilom Šimnicem.

IMG_3994(Foto: Matevž Skamen)

DSCN7307Zmagovalec Sebastijan Zarnik (Foto: Kamničan.si)

Na tej tekmi se sicer nisem nadejal nekega dobrega rezultata, saj mi proga ne odgovarja, ker je mnogo preveč ravninska in kratka. Zaradi naglega vdihovanja mrzlega zraka me je v pljučih začelo peči.  Med tem pa nam je z Mlakarjem in Zupanom skorajda uspelo ujeti Petra Lamovca, ki je prej ostal ravno nekje vmes. Vendar meni ni uspelo zadržati priključka in sem spet zaostal.

DSCN7311

Gašper Bregar (Foto: Kamničan.si)

Z  makadamske ceste smo zavili na kolovozno pot proti sv. Primožu. Kolovoz na nekaterih mestih prekinjajo potoki, ki so bili tokrat zaradi taljenja snega spremenjeni v hudournike. Preveč so bili široki da bi jih lahko preskočili, zato je bila proga na tem mestu podobna stiplčezu. Drugače pa je bila proga precej hitra, saj snega skorajda ni bilo. Tekma se je ovijala precej po pričakovanjih. Za presenečenje pa je poskrbel Vid Stenica, ki je ravno ko sem bil v krizi, nenadoma zdrvel mimo mene. Sledil je le še ciljni šprint v meglo do treh cerkvic sv. Primoža. V cilju sem bil absolutno osmi s časom 18 min 15 s, kar je dve sekundi slabše kot pred dvema letoma.

23182

Moj prihod v cilj (Foto: Kamničan.si)

Tekmo je zmagal rekorder proge Sebastijan Zarnik (16:35) pred Simonom Aličem (17:04) in Gašperjem Bregarjem (17:11). Med ženskami pa je bila najhitrejša Neja Kršinar. Pravi zmagovalci tekme pa so organizatorji – Klub gorskih tekačev Papež – ki je z odlično organizacijo tekme postavila tako visoke standarde, ki jih bodo organizatorji drugih tekaških prireditev le stežka dosegli. Praktične in denarne nagrade je dobilo kar 10 najboljših fantov in pa 6 deklet. Poleg tega pa se  KGT Papež veliko ukvarja z otroki in mladino. Zaradi česar se nam za naslednje generacije gorskih tekačev ni treba bati. Posebno priznanje in pohvalo pa si je zaslužil tudi Miha Potočnik, ki je progo z veliko trme in vztrajnosti premagal navkljub delni invalidnosti.

20638259Miha Potočnik je bil brez dvoma največji junak današnje tekme. (Foto: Tomaž Cukjati)

DSCN7482Zmagovalci (Foto: Kamničan.si)

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

5 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.