Prečenje Košute

Košuta je ena najdaljših slovenskih gora. Zato kar sama kliče po prečenju. Tokrat smo z Žigom in Anžetom pretekli greben Košute od Velikega vrha do Košutnikovega turna s povratkom prek Dolge njive in Kofc.

S tekom smo začeli na spodnjem parkirišču pod Matizovcem. Nato pa smo se mimo Kofc vzpeli na greben Košute. Pot gre rahlo spodaj pod grebenom. Vendar jaz si nisem mogel kaj, da se ne bi vzpel na najnižji slovenski dvatisočak: točno 2000 m visoki Toplar. Ravno na tej višini pa smo se tudi dvignili nad morje megle, zaradi česar smo lahko začeli uživati v razgledih.

Vzpeli smo se na Veliki vrh (2086 m). Nato pa smo po grebenu Košute nadaljevali čez Malo in Veliko Kladivo. Pot je na tem delu idealna za tek. Taka, da smo kar vriskali. Za tem pa pot postaja vse ožja in vse bolj tehnično zahtevna. Največja previdnost je potrebna na Ostrvi, kjer je tudi nekaj jeklenic. Preostali del poti pa smo večinoma ves čas tekli in cel greben premagali v 2 urah in 19 minutah. Greben je sicer dolg 9.5 km z 760 višinskimi metri vzponov in 720 metri spustov.

S Košutnikovega turna (2133 m) smo sestopili na planino Zgornja Dolga njiva. To je  bil najbolj nevaren del današnje poti. Pot je na tem odseku močno poškodovana od letošnje zime. Na poti je tudi precej nestabilnega kamenja, ki kar čaka da se skupaj z nami zvali v dolino. Zato na tem odseku priporočam čelado. Z Dolge njive smo nato odtekli čez Tegoško planino, Pungart in Šijo nazaj na Kofce. Povsem se pozabil kako fantastična je ta pot za tek. Vmes je sicer treba prečiti nekaj snežnih plazovin. Vseh preostalih 10 km pa je en sam gorsko-tekaški užitek. Na planinah je tudi polno gorskega cvetja, ki še dodatno polepšajo pot. Na koncu mi je Garmin nameril 31.2 km, 41000 korakov in pa 2460 višinskih metrov vzpona.

Arhiv podobnih tur:

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.