Ferati na Cjajnik in Košutnikov turn

Ferato na Cjajnik so nadelali leta 2006, ferato na Košutnikov turn pa dve leti kasneje. Sam pa sem ju obiskal v letih 2010 in 2015. Danes sem bil na tej poti že tretjič. Od Koče pod Košuto (Koshutahaus) sva  po zoprnem melišču v pol ure dostopila do vznožja severne stene Cjajnika, kjer se začne ferata. Začetni del ferate je kar zahteven. Nato sledi vmesni položnejši del. Na koncu pa sledi še navpičen vzpon po skobah na vrh gore. Najzahtevnejši del ferate je sestop na drugo stran, v škrbino pod Cjajnikom, saj je tu stena zelo strma z zelo majhnim številom naravnih oprimkov. Umetnih oprimkov (z izjemo jeklenice), pa prav tako ni veliko.

Nato sva se vzpela na greben Košute in čez Užnik, Macesje in Ostrv nadaljevala na Košutnikov turn (2133 m). Nazaj na Avstrijsko stran pa sva se sestopila po ferati ÖTK Steig Koshutnikturm. Ta ferata je precej lažja od ferate na Cjajnik. Edino zahtevno mesto je znameniti viseči most, ki pa se mu je mogoče tudi izogniti.

Ker sem tudi danes v obeh feratah videl precej plezalcev z neprimerno opremo (6 mm prusik + dve vponki), prilagam nekaj zelo zanimivega gradiva na temo (ne)varnosti plezanja ferat.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.