Kofce

Kofce so priljubljena planina na južnem pobočju Košute. Na planino vodijo tri glavne poti. Najbolj priljubljena je tista s kmetija Matizovec. Druga pot pelje z Bornove graščine v Jelendolu. Tretja, meni najljubša, pa gre iz centra Tržiča čez hrib Kamnek.

Kofce so bile danes zaradi nevarnosti snežni plazov četrte stopnje (na petstopenjski lestvici) primeren turnosmučarski cilj. Avto sem moral pustiti še nižje od glavnega parkirišča pod Matizovcem, saj mi je sredi klanca na poledeneli cesti zakopalo. Snežne verige so mi rešile dan in avto.

Omembe vredna snežna odeja se začne šele pri Matizovcu. Nato je snega z vsakim metrom vedno več. Mimo Doma na Kofcah nadaljujem proti križu. Nato pa še nekaj 100 m naprej do mesta, kjer teren postane strm. Naprej trenutno zaradi nevarnosti snežnih plazov ni varno hoditi. Odsmučam po trasi vzpona. Zaradi pršiča je bila smuka čisti užitek. Z nekaj pazljivosti mi uspe po travnikih pod Matizovcem uspe prismučati čisto do avta. Ker pa dneva še ni bilo konec, sem se nato za trening povzpel še na Zelenico. Jaz sem na Ljubelj odsmučal. Kolega Perko pa se je po isti strmini spustil s kolesom.

3 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.