Ferati na Cjajnik in Košutnikov turn

Visokogorje je pobelil prvi letošnji (jesenski) sneg. Nižje pa je bila skala še mokra od deževja, kar je onemogočilo izvedbo plezalskih tur. Tako sva se tokrat odpravila na nekoliko lažjo turo na klasično ferato na Cjajnik.

IMG_0003 (800 x 600)

Po ferati na Cjajnik sem že šel pred petimi leti. To je bila moja prva športna ferata sploh in takrat me je kar pošteno namučila. Tek sem v zadnjem času skorajda povsem opustil in zamenjal za vse druge mogoče športe: od borilne veščine aikida,  prek plavanja, pa vse do padalstva. Med drugim pa tudi veliko plezam na naravnih in umetnih stenah. Zato me za potrebno moč v rokah tokrat v ferati ni skrbelo. Moram reči da bi to spremembo moral narediti že prej in želim si poskusiti še kaj. Predlogi?

IMG_0012 (600 x 800) IMG_0009 (600 x 800)

Do Koče pod Košuto še vedno vodi dobra cesta, ki nas pripelje udobno visoko. Od tod pa je le pol ure hoje čez melišča do vstopa v ferato. Na melišču se pot rahlo zgublja. Zato je v primeru megle tu orientacija nekoliko bolj zahtevna.

 IMG_0032 (800 x 600)Cjajnik

Sama ferata je še vedno v odličnem stanju. Stena prek katere poteka ferata je zelo razčlenjena in ponekod krušljiva. Zato večjih težav, razen v vstopnem delu in vršnem delu, ni. Višje je bilo celo nekaj sveže zapadlega snega, ki pa ni oviral prehodnosti. Nekoliko bolj zahteven je le spust v Cjajnikovo škrbino.

IMG_0036 (800 x 600)

Od tu je mogoče povratek po Vzhodni grapi, kar pa ni priporočljivo zaradi hude krušljivosti. Midva pa sva utrla gaz na Užnik. Potem pa naprej po mejnem grebenu Košute vse do Košutnikovega turna. Zaradi snega na strmih travah je bila potrebna velika previdnost.

IMG_0048 (1024 x 768)

Sestopila sva po poti (ferati ÖTK Steig Neu) čez viseči most. Le ta še vedno vzbuja dobro mero adrenalina, ker se med prečkanjem pošteno maje. Skratka naredila sva zelo kratek, a lep jesenski feratarski krog.

IMG_0078 (800 x 600)

IMG_0076 (800 x 600)

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.