Slemenova špica, Mojstrovke

Letošnjo jesen krasi neverjetno lepo in toplo vreme. Naj le traja čim dlje! Tekaške sezone pa je zame konec. Zato sem danes šel na kratek sprehod na Slemenovo špico gledat živo-pisane macesne in predvsem uživat v lepem vremenu, brez hitenja.

S turo sem začel pri skakalnicah v Planici. Potem pa sem po cesti nadaljeval v Tamar in se na Slemenova špico vzpel po poti skozi Grlo. Grlo je široka zagruščena grapa, ki zaradi nestabilnih skal občasno zahteva nekaj previdnosti. Nagrada za vzpon je čudovit razgled na Jalovec s travnika pod Slemenovo špico. Do lani je bilo tu še lepše, saj so travnik krasila čudovita jezerca, ki jih pa žal zadnjih nekaj mesecev ni več. Razlog ne more biti suša, ker kotanje ne zalije voda več niti po deževju. Najbrž so jezerca presahnila, ker se je trava preveč razrasla in posrkala vso vodo. Za primerjavo kako je bilo včasih si poglejte moje stare bloge izletov na Slemenovo špico (na dnu strani). Vseeno so bili tudi tokrat razgledi čudoviti. Toplo je bilo pa tako, da smo se sončili. Seveda to ni bila tura za ljubitelje samote. Na tem istem travniku je poležavalo še najmanj 50 ljudi.

S turo sem nadaljeval po Hanzovi poti na Malo Mojstrovko. Od vseh ferat v okolici je ta daleč najlažja. Pred sestopom sem skočil še na Veliko Mojstrovko, na kateri poleti sploh še nikoli nisem bil. Čez Vratca sem nato sestopil na prelaz Vršič. Z Vršiča pa sem se po romarski poti še enkrat povzpel na Slemenovo špico. Ker je bil sedaj, nekaj ur kasneje, položaj Sonca drugačen, sem lahko užival v čisto novih razgledih. V Tamar sem s Slemenove špice sestopil po poti čez Črne vode. V nasprotju s potjo čez Grlo, je ta pot zelo lepa.

Arhiv podobnih tur: 

4 comments

 • Vse pogledal razlike in lepo je pogledati nazaj.Hvala za to možnost.Lep pozdrav!

  V sob., 20. okt. 2018 20:46 je oseba Bojan Ambrožič napisala:

  > Bojan Ambrožič posted: “Letošnjo jesen krasi neverjetno lepo in toplo > vreme. Naj le traja čim dlje! Tekaške sezone pa je zame konec. Zato sem > danes šel na kratek sprehod na Slemenovo špico gledat živo pisane macesne > in predvsem uživat v lepem vremenu, brez hitenja. S turo sem z” >

  Všeč mi je

 • Bojan, pozdravljen, ker se ukvarjam z vodništvom (kategorija A), si večkrat v telefonu zabeležim ogledno turo. Uporabljam Orux maps. Zanima me, kakšni aplikaciji uporabljaš za tako dober prikaz tvojih podvigov. Garmin in Strava? To najbrž ni preko telefona, ampak z GPS napravo. Žal nisem preveč nadarjena za tovrstno tehniko, a se učum.

  Lepe izlete še naprej in čestitke za maraton!

  Karmen

  V V sob., 20. okt. 2018 ob 20:45 je oseba Bojan Ambrožič napisala:

  > Bojan Ambrožič posted: “Letošnjo jesen krasi neverjetno lepo in toplo > vreme. Naj le traja čim dlje! Tekaške sezone pa je zame konec. Zato sem > danes šel na kratek sprehod na Slemenovo špico gledat živo pisane macesne > in predvsem uživat v lepem vremenu, brez hitenja. S turo sem z” >

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.