23. Ljubljanski maraton

Po treh letih sem se zopet udeležil Ljubljanskega maratona. To je bil moj sedmi nastop na tej prireditvi in moj četrti cestni maraton. Doslej sem še vse maratone uspel preteči pod tremi urami, kar je bil tudi tokrat moj cilj. Zlahka bi si lahko zastavil še težji cilj. Vendar mi v pripravljalnem obdobju ni uspelo najti prave motivacije za cestni trening, kaj šele za tek po ravnem. Namesto ravnine sem tako v zadnjih dveh mesecih premagal 30000 višincev. Pa ne da se pripravljam na kakšen gorski tek. Se ne! Ampak preprosto to rad počnem.

Vremenska napoved za dan tekme je bila slaba. Posledično kar 6000 tekačev ni prišlo na štart. Mene dež med tekom ni motil. Nekoliko neprijetno se mi je edino zdelo pol ure stati na dežju v štartnih boksih preden se je tekma začela. V tem času sem imel oblečeno pelerino, ki sem jo izdelal iz 60-litrske vreče za smeti. Zaradi nenavadno visokih temperatur (15 °C), pa tudi ni bilo mraza.

Prve kilometre sem pretekel nekoliko prehitro (tempo pod 4:00/km). Nato pa sem tekel zelo lepo konstantno s tempom med 4:05 in 4:10/km vse do 33 km. V tem času sem res užival in tekel brez posebnega naprezanja. Zaradi mokrega vremena pijače skorajda nisem potreboval. Sem pa zato na vsakih 5 km na okrepčevalnicah jedel (mandarine, banane in podobno).  Na začetku potrebe po hrani ni. Vendar ker je maraton tako dolg, če ne jemo,  lahko po 30 km nastopi kriza. Na 33. km sem imel v nogah čas pod 2 urama in 54 min, kar bi bil moj osebni rekord.  Prave krize sicer nisem imel nikjer na progi. Ampak po 34 km nisem bil več sposoben držati zastavljenega tempa.  Zadnjih 8 km sem samo še izgubljal po progi. Zadnje 3 km sem tekel celo počasneje od 4:30. Na koncu sem zelo trpel in sem samo še čakal, da pridem v cilj. V cilju sem bil s časom času 2 ur 57 min 42 s, uvrščen na 68. mesto.

Maraton je zmagal Etiopijec Sisay Lemma Kasaye s časom 2 ure 4 min 58 s, s čimer je kar za 3 min in 17 s popravil rekord proge in dosegel 43. najhitrejši maratonski čas vseh časov. Za lažje razumevanje za kako hiter tek je to šlo si preberite naslednji blog. S tem je Ljubljanski maraton postal 7. najhitrejši maraton na svetu (za Berlinom, Londonom, Dubajem, Amsterdamom, Rotterdamom in Chicagom)! Rekord proge je postavila tudi Kenijka Visiline Jepkesho (2:22:58) v ženski konkurenci. Brez dvoma gre za dva v svetovnem merilu vrhunska dosežka. In to me kar malo preseneča, saj je proga Ljubljanskega maratona vse prej kot ravna. Garmin mi je nameril, da je na progi 116 višincev.

Arhiv:

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.