Glinščica: ferata Bruno Biondi in Comicijev greben

Glinščica (Val Rosandra) je idilična dolina v bližini Trsta. V tej dolini je mogoče početi marsikaj: plezati, kolesariti ali se preprosto hladiti v potoku. Tokrat pa sem se odpravil preplezati ferato Bruno Biondi in brezpotni Comicijev greben.

Dostop do ferate je zelo kratek. Iz parkirišča pri razgledišču Vedetta di San Lorenzo (link do lokacije) nadaljujemo še 100 m po cesti navzdol, kjer nas velik možic na desni strani opozori, da se za grmom skriva stezica. Le ta pa nas v hipu pripelje do ferate. Ferata poteka po precej nizki steni, tako, da ves čas preči proti levi. Njena težavnost je po večini zelo nizka (okrog B). Le na enem mestu, kjer je trenutno odpuljen klin pa težavnost znaša D. Ferata je kratka in najbolj primerna za začetnike. Bolj izkušeni pa se boste morali zadovoljiti z razgledom na Trst in morje. Nazaj do avta pridmeo tako, da od ferate nadaljujemo poti navzgor skozi gozd na planoto.

Iz  parkirišča/ razgledišča sva potem sestopila v dolino Glinščice. Steza prijateljstva naju je hitro pripeljala do začetka Comicijevega grebena. Gre za zelo zahtevno brezpotje s plezanje do II. stopnje. Plezanje po grebenu je zares uživaško. Težavam se po večini umikamo na levo stran. Greben je res lepo razgleden in ga mnogo bolj priporočam kot ferato. Na vrhu grebena stoji spomenik alpinistični legendi Emiliu Comiciju. S te točke sva potem po peš poti sestopila še do slapu Šumnika na koncu soteske v upanju, da se bova lahko shladila. Vendar je bil tolmun pod slapom žal presahel. Na srečo je bilo dovolj vode za ohladitev nižje v soteski.

3 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.