Priprave na svetovno prvenstvo v teku po stopnicah

Tower running oz. po naše tek po stopnicah, je šport, kjer se tekmuje v teku po stopnicah na vrh nebotičnikov. V Sloveniji se s tem športom resno ukvarjata Matjaž Mikloša in Jasmina Klančnik. Obdava sta se uspešno udeležila lanskega svetovnega prvenstva, ki je potekal v Dohi. Letošnjega svetovnega prvenstva pa se žal ne bosta udeležila. Zato sem jaz dobil priložnost in čast, da lahko nastopim namesto njiju.

etos bo svetovno prvenstvo potekalo 17. -18. junija,  na Kitajskem, v mestu Guangzhou v stolpu Canton Tower. Canton Tower je z višino 596 m drugi najvišji razgledni stolp na svetu. Hkrati pa je to sedma najvišja zgradba na svetu. Bolj pomembno kot višina, je to da na vrh stolpa vodi kar 2837 stopnic. Mi tekači jih bomo na tekmi morali premagati kar dvakrat.

Ker imam s tekom po stopnicah zelo malo izkušenj, mi sprva niti ni bilo jasno kaj to število sploh pomeni. Moj edini tak tek je bil lani na Kristalno palačo. Zato sem se odpravil v Mostec, kjer do vrha skakalnic poteka daljše stopnišče. Najprej sem preštel stopnice in ugotovil, da jih je samo 155. Torej bom moral preteči stopnišče v Mostecu kar 18-krat, da bi zmogel enako število stopnic, kot jih bo samo na enem vzponu na Canton tower. In potem sem se res lotil tega. Za 18 vzponov in spustov po stopnišču sem s pavzami vred potreboval 51 minut. Torej okoli 25 min samo za vzpone. Na tekmi pa ocenjujem, da bodo najboljši za en vzpon potrebovali okrog 14 minut.

Sedaj me čaka mesec in pol intenzivnega treninga, kjer bom bolj ali manj tekel samo po stopnicah. Upam da bom s tem izboljšal svojo tehniko teka po stopnicah ter še dodatno nadgradil svojo moč.

TallestBuildings.svg
Canton tower v primerjavi z nekaterimi najvišjimi zgradbami na svetu (Vir: Wikipedia)

Zelo se veselim te tekme. Upam pa tudi, da se bo morda oglasil kdo od sponzorjev in mi omogočil lažje priprave na samo tekmo.

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _ _

Hi

Now I am preparing myself for the World tower runnung championship that will be held in Guangzhou, China from 17th till 18th of June. The race will be in a 595 m high Canton tower. From bottom to the top I will need to run across 2875 staris. According to the race rules each runner will need to ascent to the top of the tower twice. Therfore I am heavily working on my strength and endurance performace.

See you there!

Bojan

8 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.