Najtežja ferata pri nas

Sedaj sem v obdobju, kjer se poskušam z napornimi treningi iz gorskega ultramaratonca pretvoriti nazaj v dobrega gorskega tekača, kar sem nekoč že bil. Zato ne delam več velikih tekaških razdalj, ampak predvsem tečem v strm klanec in pa po stopnicah. Vse to z namenom, da bi se čim bolje odrezal na prihajajočem Svetovnem prvenstvu v teku po stopnicah.

K treningu gorskega teka sodijo tudi vse mogoče aktivnosti v hribih. Zato sva se v soboto s Petrom odpravila na Zelenico, kjer sva imela namen splezati smer Kiklop. Vendar sem jaz na žalost pozabil alpinistično kladivo. Zato sva se raje odpravila v ferato Spodnji Plot – trenutno najtežjo ferato v Sloveniji. To ferato sem že splezal takoj po njenem odprtju, dve leti nazaj. Takrat sem jo splezal v copatih za gorski tek. Tokrat pa sem raje uporabil plezalke, saj so stopi na ferati minimalni. Popkovina pa mi je omogočila počivanje vsakih nekaj metrov. Kljub vsemu me je ferata precej izmučila. Sestop s Spodnjega Plota nazaj na Ljubelj, je bil nekoliko daljši, saj sva se vmes vzpela še na Begunjščico.

Danes pa sem se lotil čisto pravega treninga za moč v gorskem teku. Tekel sem na Storžič po lovski poti z Gamsovega raja. Ta pot se le v dobrih 4 km vzpne za kar 1300 višinskih metrov. Spodnji del je še relativno položen. Višje pa pot postane zelo strma. Nekateri deli pa so tako strmi, da je potrebno celo rahlo poplezati. Ne glede na strmino sem poskušal čim večji del proge preteči. Sestopil sem prek Bašeljskega sedla in Bašeljskega vrha na Kališče. Potem pa po lepi in precej samotni pot mimo partizanske bolnišnice nazaj v Gamsov raj. Pozna se mi da še nimam tiste pravi moči v nogah. Vendar pričakujem da jo bom s težkimi treningi hitro dobil nazaj.

Pridružite se mi na treningu kdaj!

Bojan Ambrožič

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.