Silvestrovanje na Kredarici in novoletni vzpon na Triglav

Tradicionalno silvestrovanje na Kredarici že leta združuje Slovenske ljubitelje gora. Tokrat sem se ga udeležil tudi sam. Naslednji dan pa sem se povzpel na vrh Triglava.

Filmček s ture. V resnici sem posnel čisto celoten vzpon na Triglav in še polovico sestopa nazaj dokler mi ni malo pred Malim Triglavom zmanjkalo baterije.

Iz skorajda povsem polnega parkirišča v Krmi sem začel hodit šele ob drugi uri popoldne, z namenom da Kredarico dosežem do mraka. Hoja s zimskimi gojzarji in s težkim nahrbtnikom je bila vse prej kot prijetna. Upal sem da se čim prej začne sneg, da bi bila hoja lažja. In res je nekaj malega snega ostalo že spodaj – na ravnici Vrtača. Vendar na žalost samo tam, kot posledica dolgotrajne inverzije. Snega potem ni vse do Ržkih podov.

Na Ržkih podih sem nataknil dereze, saj je bil sneg najprej Kredarici precej pomrznjen. Tu se je začelo tudi že mračiti. Sicer pa na nebu ni bilo niti enega samega oblačka. V soju naglavne svetilke sem dosegel Kredarico. Koča je bila ob mojem prihodu že nabito polna, saj je lepo vreme je privabilo še več hribovcev, kot druga leta. V klepetu in dobri družbi so ure starega leta minile kot bi trenil. Nekaj minut pred polnočjo smo se vsi zbrali zunaj koče. S kolegi smo se povzpeli še na vrh gore Kredarice, od koder smo uživali v ognjemetih, ki so potekali po celi Sloveniji. Poleg umetnih ognjemetov, smo lahko uživali tudi v naravnem. Nočno nebo je bilo prečudovito. In med opazovanjem le tega smo opazili vsaj pez zelo svetlih meteorjev.

Navkljub dolgi noči, sem zjutraj vstal zgoraj, da sem lahko užival v prvem Sončnem vzhodu letošnjega leta. Zaradi izrazite inverzije, je bilo na Kredarico samo dve stopinje pod lediščem, med tem ko je bilo ob istem času v dolini okrog -8 °C. Ob Sončnem vzhodu so gore zažarele v čudovitih oranžnih barvah.

Po zajtrku pa smo se po skupinah odpravili na Triglav. Začetna strmina Malega Triglava je dobro zalita in ne predstavlja težav. Takoj za tem sledi prečnica v levo, kjer je prvič treba malce popaziti. Za tem pa sledi najtežji del vzpona: kratek kopni odcep, ki zahteva nekaj dry toolinga. Na tem mestu sta strmina in pa izpostavljenost precejšnja. Varovanje z vrvjo (sploh nazaj grede) tu ne bo odveč.

Višje so potem tudi potem še kratki kopni odseku. Vendar na teh mestih jeklenice gledajo izven snega. Za tem gaz preide na osojno stran gore, kjer je sneg zelo zmehčan. Greben med Malim Triglavom in Triglavom je tudi enostavno prehoden, saj je snega le ravno toliko da le ta prekrije pot. Jeklenice pa so vse nad snegom. Enako velja tudi za vršni greben Triglava.

Na vrhu Triglava smo dolgo časa uživali v razgledih, ki jih samo Triglav lahko ponudi. Oblakov ni bilo. Ne! Zato se je videlo vse do morja, Dolomitov, Karnijskih Alp in Visokih Tur. Sledil je še zelo previden sestop nazaj proti Kredarici. Na že omenjenem kopnem odseku smo si pomagal z vrvjo.

Potem pa sva se z Matevžem odpravili še v Ivačičevo jamo pod Kredarico. Jama leži točno pod kočo. Do nje pa se dostopi z dolgo prečnico s sedla med Kredarico in Triglava. Zaradi južnega snega, je bilo do vhoda v jamo potrebno kar nekaj previdnosti. V vhodni dvorani jame so ledeni kapniki precej majhni. Precej večji kapniki so zrasli v spodnji dvorani. Obe dvorani povezuje krajši zaledenel slap, ki sva ga s kolegom nazaj grede tudi preplezala.

Srečno novo leto 2017!

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _

Hi

I have spent the New year`s eve at the Triglavski dom na Kredarici mountain hut, which is with the elevation of 2515 m the highest lying mountain hut in Slovenia. The first day of the new year we have celebrated with the ascent to the top Mt. Triglav (2864 m)- the highest and by far the most prominent Slovenian peak.

Happy new year!

Bojan

4 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.