Planinski vodnik: Julijske Alpe

Upal sem da se bo izteklo drugače kot se je – torej z izidom tiskane knjige. Vendar hkrati spoznavam da  klasične knjige počasi izrinja digitalna tehnologija. Zato pričujoči vodnik objavljam na Blogu kot javno dobro. Hkrati pa opažam da stare poti ponekod hitro izginjajo, druge uničujejo skalni podori, itd. Ponekod pa kot gobe po dežju nastajajo nove poti. Tem hitrim spremembam pa lahko sledi le vodnik v elektronski obliki.

Vodnik sem pisal v letih 2011-2013. Ob tem sem prehodil več 100 km po slovenskih hribih. V vodniku je zajeto območje osrednjega dela Julijskih Alp. In sicer: 1) pogorje Triglava, 2) Razorja in Prisojnika ter 3) poti na območju Škrlatice in Martuljških gorah.

Planinski vodnik si lahko brezplačno prenesete s te povezave: 

Nihče nikoli ne bo izvedel koliko truda, solz in potu je bilo vloženo v pisanje tega vodnika. Zato se veselim vaših komentarjev in pripomb.

Lep planinski pozdrav, 

Bojan Ambrožič

17 comments

 • Hvala ker delite z nami svojo izkušnjo, vaša samokritika je pa čisto nepotrebna, hvaležen sem vam, da imam možnost za dostop do vašega dela. Le pogumno naprej v nove zmage.
  Lep pozdrav,
  Uroš

  Všeč mi je

 • Pohvale za trud. Bi pa pokomentiral pot čez Prag, ki jo velika večina omenja kot najlažji sestop v Vrata. Glede na to da sem se spustil po njej in po Tominškovi v razmiku 6 dni lahko povem, da trenutno ni nikakor najlažja. Spusti po klinih so veliko bolj zahtevni kot ob jeklenicah po Tominškovi, ravno tako pa obilo grušča po poti predstavlja večjo nevarnost za zdrs. Da ne govorimo o soncu v popoldanskih dneh.

  Všeč mi je

 • Iskrena hvala, da delite vaš trud in izkušnje z nami – za naše veselje in bodoče užitke! Iskrene čestitke in lagoden korak v naprej!

  Všeč mi je

 • Iskreno se vam zahvaljujem(o) in vsekakor zelo obžalujem(o), da ste vaš trud in avtorsko delo (žal) morali podariti, a s tem ste obogatili vse nas, ki bomo z žarom in veseljem prebirali vaše delo in nam bo pomoč še vrsto let. 🙂
  Hvala Bojan Ambrožič!
  Spoštljiv planinski pozdrav, Robert

  Všeč mi je

 • Živjo
  Vidim da v vodniku uporabljaš Prisojnik, pravilno je Prisank.

  http://www.gore-ljudje.net/novosti/117090/
  Stanko Klinar: Veselilo bi me tudi, če bi se Planinski vestnik odvadil pisati Prisojnik in bi namesto te umetne tvorbe raje uporabljal izvirno ime Prisank.

  http://www.gore-ljudje.net/novosti/7362/
  …Naj tu navedem še nekaj primerov, ki ob Tumovih razlagah še zlasti izstopajo in jih je treba omeniti. O imenu Prisank je bilo sicer že veliko govora, tudi sam sem pisal o tem imenu v Planinskem vestniku in tudi drugje. Mislim pa, da je to ime treba tudi tu omeniti, ker ga Tuma pomensko vzporeja z imenom Sovna (tj. Solna) glava, kar pa ni mogoče razlagati kot “sončna” glava (ime gotovo izvira iz “sol, soli”). Starejši Kranjskogorci so še po drugi svetovni vojni govorili “prisawenk”, “prisaunk” (gora “pri soncu”). Če bi to hoteli pravilno pisati, bi morali danes pisati Prisolnik, Tuma pa piše Prisojnik. Izreka “prísaunk” (“prisavvank”) kaže na Prisolnik. Ker taka oblika ni bila nikoli v rabi in tudi ne zapisana, pišemo zdaj Prisank….

  tabla na začetku hanzove pri koči na gozdu:

  pod vrhom Prisanka:

  Lep pozdrav Žiga

  Všeč mi je

 • Hvala za komentar. Ampak sam menim da je v hribih oz. pri pisanju poti vse drugo veliko bolj važno kot pa to kako se nekateri gori reče. Glavno da se razumemo in vemo za katero goro oz. vrh gre. Bojan

  Všeč mi je

 • Zdravo,
  najlepša hvala za izdelavo oz. tvoj čas za opazovanje, zbiranje informacij in fotografije med hojo/tekom ali kar celo življenje, saj se iz tvojih zapisov vidi, da si v celoti zainteresiran za znanost, naravo in gibanje v njej. Sicer Juliskih Alp ne poznam najbolje, ampak glede na zapise v tem vodniku, mi ne bi bil problem osvajat vrhove.
  Moram pa poudariti, da mi je na spletni celotni strani všeč sledljivost med temami, vrhovi, potmi…, pa tudi stran je odlična in pregledna, lepo izdelana.

  Lep pozdravo 😉
  Timotej

  Všeč mi je

 • Zelo, zelo in …. neskončno hvaležna, da sem “slučajno” naletela na ta vodnik. Vsa čast in moj poklon za to darilo. Želim, da se vam na nek način povrne. Z veseljem se bom lotila branja in izbiranja kam v gore. Pozno sem začela a vseeno neskončno uživam in se hranim z lepotami prelepe Slovenije in njenih gora. Hvala

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.