Lyon

Lyon je za Parizom in Marsejem tretje največje mesto v Franciji. Prva stvar, ki me je navdušila v mestu je odlična organiziranost javnega prevoza. Za prevoz po mestu so na voljo tri linije podzemne železnice, tramvaj, trolejbusi in klasične mesti avtobusi. Imajo pa tudi mrežo 348 postaj za izposojo kolesa (pri nas poznano pod imenom BicikeLJ).

Ves javni prevoz pa je mogoče uporabljati z enotno mestno dnevno vozovnico, ki stane pičlih 7 €. Mesto pa je z glavnim letališčem Saint-Exupéry povezano s tramvajem imenovanim Rhone Express (15 €). Kljub vsemu odličnemu javnemu prevozu, sem jaz raje nadaljeval svoj patentiran način raziskovanja mesta – po tekaško. Torej z javnim prevozom sem se zapeljal na en konec mesta, potem pa sem tekel nazaj do hotela na drugi strani mesta. Če po mestu tečeš, namesto da uporabljaš javni prevoz lahko precej bolj začutiš mesto in vidiš več stvari.

Lyon leži na sotočju velikih rek Rone in Saone. Center mesta tako leži na nekakšnem velikem polotoku. In prav na “rtu” polotoka leži Lyonska glavna znamenitost – muzej  Musée des Confluences.  Muzej so zgradili leta 2014 v ultra modernem, dekonstruktivisitčnem slogu, za vrtoglavih 300 milijonov €. Če že nimate časa, da bi si muzej ogledali od zunaj, je že njegova zunanjost dovolj zanimiva, da se splača sprehoditi okoli njega. Muzej spominja na vesoljsko ladjo iz Vojne zvezd. Tako kot zunanjost, je moderna tudi notranjost.

Seveda pa so najbolj pomembne njegove muzejske zbirke. Muzej nimam nobene posebne teme. Ni to ne samo naravoslovni muzej, ne samo arheološki, niti ne družboslovni. Ampak je po malem vsega. Tako si lahko v eni izmed razstav ogledamo kako se sprehajajo pingivin na Antarktiki, že na naslednji pa kako so živeli Indijanci. Na ta način je muzej zanimiv za prav vsak človeški okus.

Mene je najbolj pritegnila razstava o vesolju, kjer lahko vidimo in celo potipamo nekaj izjemno redkih meteoritov.

Poleg meteoritov imajo razstavljene tudi dinozavre in številne druge vrste fosilov. Med drugim imajo tudi lepo ohranjeno okostje znamenitega brontozavra, ki ga v znanosti poznamo pod imenom kamarozaver, kar dobesedno pomeni “plazilec s komorami”. To ime pride od tega da v vratnih vretencih tega dinozavra, zevajo ogromne luknje.

In potem bi si želel v muzeju pogledati še par reči. Pa so me žal dobesedno vrgli ven, saj se je muzej zaprl. Tako je torej to če prideš v muzej prepozno. Nič zato. V neposredni bližini. čez cesto, čez reko Sono, leži Lyonski akvarij. Pa sem si ogledal še tega. V akvariju najdemo ribe dobesedno z vsega sveta. Posebnost akvarija pa je “zbirka” morskih psov. Tank z morskimi psi je visok za kar dve nadstropji. Večina ostalih tankov pa je precej manjša. Akvarij ni tako velik, kot bi si mogoče mislili in vas ne bo zaposlil več kot za maksimalno eno uro.

Nad mestom leži 350 m visok grič Fouvier. Na njem najdemo vse glavne arheološke spomenike. Med njimi je najpomembnejši lepo ohranjen Rimski amfiteater. Na grič pridete po številnih stopnicah, ki so kot nalašč za trening gorskega teka. Zelo sem bil presenečen, ko se me tu prehitevali številne tekači. Tega, ko tečem  po Ljubljani zlepa ne doživim.

Na sploh je v Lyonu nenavadno ogromno tekačev. Ljudje so tu tekli tudi sredi dneva, ko je bilo krepko čez 30 °C. Lahko rečem da so pogoji za tek v Lyonu (za mesto) kar dobri. Glavna težava s tekom po mestu je ponavadi ta da je težko teči, ker je treba vsakih nekaj 100 m čakati na semaforjih, kar ni prijetno. Enako velja za tudi naš ljubi PST v Ljubljani. V Lyonu pa so rešili tudi to težavo, saj skozi celotno mesto, v dolžini 16 km, poteka peš in kolesarska pot ob levem bregu reke Rone. In to ves čas pod vsemi mostovi in pod cestami, zaradi česar v celotni dolžini poti ni niti enega semaforja. Tako je mogoče teči na polno in brez prekinitve ves čas. Ob tem pa nas spremlja lepa kulisa reke Rone, s številnimi mostovi in drugimi znamenitostmi Lyona. Tek po tej poti skozi mesto je super. Meni pa je bilo samo to premalo in sem po poti nadaljeval še nekaj kilometrov ven iz mesta. Tu pa se je vroče in vlažno subtropsko podnebje v kombinacijo z bližino vode začelo poznati. Komarji! In to toliko da ni bilo drugega kot da sem obrnil nazaj proti mestu, kjer komarjev ni.

Drugo območje kjer se ljudje veliko rekreirajo je Parc de la Tête d’Or (Park zlate glave). V parku je celo manjši živalski vrt in pa tropski botanični vrt. Oboje si je mogoče ogledati brezplačno. Poleg tega, pa kdaj in kje drugje lahko mirno tečete mimo slonov, levov in žiraf? No v Lyonu lahko. Če pa tu slučajno teče kak nepridiprav, v istem parku najdemo sedež mednarodne policijske organizacije Interpol.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.