34. Ultramaraton Celje – Logarska dolina 75 km

Ultramaraton Celje – Logarska dolina je cestni ultramaraton z najdaljšo tradicijo pri nas. Nastopa na tej tekmi sem si že dolgo želel. Vendar se mi je vedno prekrivalo z Gorskim tekom na Črno prst. Letos pa sem se odločil, da dam prednost ultramaratonu. Na samo tekmo se sicer nisem posebno pripravljal. S 75 km bo to moj daleč najdaljši cestni tek.

Vremenska napoved za dan tekme je bila zelo slaba. Ampak v takem vremenu skorajda ni bilo za nikamor drugam. Na srečo zjutraj dežja na Savinjskem še ni bilo. Štart teka je bil na prizorišču Celjskega sejma. Nato smo prvih 19 km ves čas tekli po protipoplavnem nasipu ob reki Savinji. Pot je še kar lepa in zavita. Tako, da se mi ni vlekla preveč. Ves čas sem držal tempo okrog 5 min / kilometer. Prvih 21 km pretečem v času 1 h 45 min. Do Mozirja (32 km) mi gre brez vseh težav.

Ker tečem brez spremstva, največ časa izgubljam na okrepčevalnicah, saj je na tako dolgem teku potrebno jesti. Prav tako sem tudi nosil tekaški nahrbtnik. Večina boljših tekmovalcev je bila deležna spremstvo na kolesu ali celo z avtomobili. Na ta način se prihrani precej časa, saj se ni treba tekaču ustavljati na okrepčevalnicah. Na progi je 7 ali 8 okrepčevalnic in če ocenim, da sem se na vsaki ustavil samo za dobro minuto, to na koncu nanese že kar 10 min izgube časa oz. kar dva kilometra če to prevedem v razdaljo.

Med Mozirjem in Ljubnim je na progi kar nekaj daljših klancev. To mi je zelo ustrezalo, saj mi je rahlo razbremenilo mišice. Sicer pa gre pot ves čas rahlo navzgor in se skupno vzpne za okrog 900 višinskih metrov. Po približno štirih urah teka pa se je nebo dobesedno odprlo. Rahel dež je prešel v tako hud naliv, da sem komajda videl kje tečem. Ob tem pa se je še močno bliskalo. Samo upal sem, da strela ne bo koga zadela. Na srečo se je po kakšne pol ure zlilo in potem do cilja skorajda ni več deževalo.

Zadnjih 27 km je proga ves čas potekala po glavni cesti, ki je kar precej prometna. Kakšnih hudih težav do cilja nisem več imel. Le noge so postajale vse težje in težje. Popolnoma zabilo me je 3 km pred ciljem – ravno pri tistem slavnem drevesu v Logarski dolini. Tako, da sem zadnje kilometre tekme zelo trpel. V cilj sem pritekel kot sedmi (v kategoriji do 29 let sem bil tretji) s časom 6 ur 34 min 22 sekund. Tekmo je sicer s  časom 5 ur 32 min 34 sekund dobil Žiga Koprivnik pred Urošem Srnecem in Anžetom Sobočanom. Med ženskami pa je z več kot uro naskoka zmagala ultramaratonka Nataša Robnik (6 ur 18 min 3 s).

3 comments

  • Bravo, bil si precej hiter ! Sem upal da se kje na poti srečamo in spregovorimo kakšno besedo. Pa mogoče naslednje leto 🙂
    Na Stravi imaš pretečen čas in čas gibanja, tako da se tam precej natančno vidi, da si “izgubil! manj kot 8 minut.

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.