Grossglockner

Za aklimatizacijo na višino pred sobotno tekmo na Monte Roso sem izbral goro Grossglockner, ker na njenem jugovzhodnem slemenu leži najvišja koča v Avstriji – Erzherzog-Johann-Hütte (3454 m). Zato glavni cilj ture ni bil osvojitev vrha, ampak spanje (aklimatizacija) v omenjeni koči.

S Sašo sva iz Kalsa (1920 m) štartala šele ob 11. uri dopoldne. Prej niti ni bilo potrebe, saj bova enodnevno turo razbila v dva dni. Mimo koče Stüdlhütte (2801 m) sva se povzpela na ledenik Ködnitzkees. Ledenik je zelo položen. Kljub temu ima precej prečnih razpok, ki pa so trenutno še vse skrite pod snegom. Nekomu pred nama se je rahlo vdrlo v eno od teh razpok. Zato sva se čim bolj držala ustaljene gazi. Od severovzhodnega roba ledenika do koče Erzherzog-Johann-Hütte pripelje ferata. V koči sva pustila večino stvari in okrog petih popoldne nadaljevala proti vrhu Grossglocknerja.

Ponavadi je od tu dalje vedno na poti nepopisna gneča. Tokrat pa sva bila začuda čisto sama. Vreme pa božansko. Čez ledenik Kleineglocknerkees sva se vzpela na Kleineglockner (3770 m). Na tem delu je bilo precej malo snega. Zato je bilo kar zahtevno plezati z derezami po skalah. Spust iz Kleneglocknerja v škribni Glocknerscharte močno olajša jeklenica (drugje je ni!). Nato pa je sledil le še kratek plezalni vzpon (I) na vrh Grossglocknerja (3798 m). Vrh sva imela sama zase. Razglede na vse strani pa prav tako.

Sledila je nočitev v koči. S PZS kartico ta stane sprejemljivih 26 €. V koči pa je bilo ponoči dovolj toplo, da spalna vreča ni bila potrebna. Zunaj koče pa so se temperature spustile krepko pod ničlo. Ponoči sem zaradi vpliva višine zelo slabo spal. Gotovo bi bilo zame dobro, če bi se zadržal na višini vsaj še en dan. Zato razmišljam, da bom šel še enkrat prespat na Kredarico. Ob 5:09 uri zjutraj naju je pri koči pričakal čudovit sončni vzhod. Nato pa je bilo žal že treba iti v dolino. Ledenik in snežišča, katerih jeziki segajo skorajda do koče Lucknerhutte (2241 m), so sestop zelo olajšali.

Arhiv:

5 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.