Veliki Klek

Na Velikem Kleku sem že bil letos sredi junija. Državni praznik sredi delovnega tedna pa je bil darilo, ki sem ga z veseljem izkoristil za ponoven obisk te najvišje Avstrijske (morda davno nekoč Slovenske) gore. Vremenska napoved je bila vse prej kot idealna. Vendar smo se vseeno odločili, da gremo na turo.

V torek popoldne smo se iz Kalsa odpravili do koče Studlhütte, kjer smo prenočili. Koča je lepa, moderna in z ugodnimi cenami storitev.  Naslednji dan ob šestih zjutraj smo se odpravili proti vrhu Velikega Kleka po normalni smeri. Spodnja baza oblakov se je zadrževala nekje okoli višine 3000 m. Tako smo celoten ledenik Kodnitzkees prečili v megli. Kasneje je začela padati še sneg/sodra. Kočo Erherzog Johanne Hütte smo dosegli po slabih dveh urah hoje.

Na ledeniku nad kočo je bilo vreme še slabše. Poleg megle in vetra je pihal še zelo sunkovit veter. Če bi tako močno pihalo tudi na grebenu, vrha gore zagotovo ne bi uspeli doseči. Na srečo je bila vremenska napoved pravilna in se je vreme začelo postopoma, a zelo počasi, izboljševati. Snega na poti od konca ledenika do vrha Velikega Kleka ni bilo več (tudi ta ki je padel danes se je hitro stopil). Zato smo vzpon in sestop opravili brez derez.

Težava pa je bila zelo velika gneča. Dva meseca nazaj sem za pot od koče Johanne hutte na vrh gore in nazaj dol potreboval dobri dve uri. Tokrat smo za isto pot potrebovali kar debelih 5 ur in pol! Težava je v tem, da je greben med Malim in Velikim Klekom zelo ozek. Srečanje navez je zato zelo težavno. Dodatne težave povzročajo po večini zelo neizkušeni planinci, ki so le pogojno kos razmeram na gori. Snega res da ni bilo. Bile pa so skale (v škrbini med obema Klekoma) prekrite z ledom, kar je promet na gori povsem ustavilo. Na vrhu Velikega Kleka smo ujeli en hipec jasnine. Nato se je gora kot zakleta spet ovila v meglo. Nato je sledil še polžji sestop v dolino.

4 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.