Brana čez greben Kaptana

Udeležil sem se ture na Brano čez Bosovo grapo in greben Kaptana v organizaciji AO Železničar. Na identični turi sem že bil tri leta nazaj. Vendar smo takrat zaradi slabih razmer in snežne nevihte na vrhu Bosove grape obrnili.  Tokrat pa smo za razliko imeli praktične idealne razmere. Vreme je bilo lepo in toplo. Macesni pa odeti v paleto barv jeseni.

S turo smo začeli na planini Jermanci. Cesta do sem je milo rečeno slaba. Zato je zagotovo bolje pustiti avto že kar v Kamniški Bistrici. Od Jermance smo nadaljevali po poti proti Kamniškemu sedlu. Odcep za Bosovo grapo leži par minut hoje pod Pastirci. Od tu do vstopa v grapo vodi dobro uhojena stezica. Že kmalu pa jo zapre prvi (in verjetno najtežji) skalni skok. Nad skokom se teren rahlo položi. Vendar je potem do vrha grape še več krajših in lažjih skalnih skokov. Orientacija ni zahtevna, saj ves čas sledimo dobro vidni stezici.

Na vrhu grape smo zavili desno na vzhodni greben Kaptana. Gre za lep in kar dolg brezpotni greben, ki pa je precej lažji in manj izpostavljen kot sosednje Zeleniške špice. Vseeno je nekaj mest, kjer je kakšen meter treba rahlo poplezati. Višje se ruševje umakne gorskim tratam in razgled postane vse lepši. Na koncu greben pripelje na vrh Kaptana (1943 m), kjer je greben ostro odrezan navzdol. Zato s Kaptana ne nadaljujemo naprej po grebenu, ampak sestopimo po poti rahlo nazaj in nato prečimo proti levi do sedlca pod Kaptanom.

Od sedlca dalje pot ni več zahtevna. Čaka nas le še krajši, mestoma zoprn, vzpon po podrtem skrotju. Nato pot pripelje na čudovit travnat greben. Tu je pot tako lepa in mehka, da si nisem mogel kaj, da jo ne bi pretekel. Z vrha Brane smo nato sestopili po običajni poti čez Kamniško sedlo. Nekateri smo si jo še dodatno skrajšali z adrenalinskim spustom po melišču.

3 comments

  • Bojan pozdravljen,
    Bosova grapa in Brana čez Kaptanski greben sta dve različni smeri. Njun skupni del je zgolj v spodnjem delu, preden žleb zavije levo proti škrbini v začetku Kaptanskega grebena. Sama Bosova grapa pa se nadaljuje naprej proti škrbini oz. sedlu pod Kaptanom. Ko zavije žleb v levo proti Kaptanskemu grabenu se pred nami pojavi največji in eden težjih skokov, ki ga lahko preplezamo (III.- IV.), ali pa ga obidemo tako, da zavijemo v žleb, po njem in desno v grapo. Po njej navzgor do skoka. Desno pod kaminom in levo navzgor pod previsom v grapo. Po njej na rob stene. Dalje desno proti vrhu Brane. (vir: Plezalni vodnik Kamniška Bistrica-1988-Tone Golnar).
    Sam opravljam sestop s Kaptana kar direkt z vrha navzdol v sedelce in ravno v to sedelce pripelje Bosova grapa.Torej, Bosova grapa poteka ves čas vzporedno s Kaptanskim grebenom, le da ena smer poteka vseskozi po grebenu, druga pa malce nižje in desno po grapi. Kaptanski greben je bolj obiskan v kopnih razmerah medtem, ko ima Bosova grapa več obiska v zimskem času. A je sestop preko severnih pobočij Brane lahko precej nevaren za zdrs. Ta komentar naj bi bil zgolj v vednost in pomoč, ne pa kot kritika. Čestitke za turo in srečno na potkah še naprej.
    Zlato-Goldy

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.