Visoka Bela špica

Visoka Bela špica (Cima Alta di Robianco) je 2257 m visoka gora nad dolino Belih vod v Zahodnih Julijcih. Priljubljena je predvsem med alpinisti zaradi (za naše razmere) zelo dobre skale. Mi pa smo se na vrh povzpeli po normalnem pristopu prek Zgornje škrbine Belega potoka, kar vseeno zahtevanje veščine plezanja II. stopnje.

Izhodišče za turo predstavlja mostiček čez potok Bele vode 2 km naprej od Rabeljskega jezera. Markirana pot se po dolini Belega potoka najprej povzpne do koče Brunner, kjer je razpotje poti. Tu smo za kočo nadaljevali naravnost proti Bivaku Gorizia (1950 m). Pri bivaku se je markirani del naše poti končal. Nadaljevali smo po melišču do Zgornje škrbine Belega potoka. Melišče sploh ni tako zoprno, kot zgleda iz smeri bivaka. Prav tako čezenj poteka kar dobro uhojena stezica.

Na škrbini smo se formirali v dve navezi. Prvih nekaj metrov plezanja je lahkih. Potem pa takoj pridemo do krajšega strmejšega dela, kjer je težavnost II. stopnje. Tu leži večji možic in je urejeno sidrišče. Sledi nekaj 10 metrov položnega dela mimo manjšega naravnega okna. Potem pa sledi kamin, kjer težave spet dosežejo okrog II stopnje.  Do vrha smeri so urejena štiri sidrišča, ki smo jih kasneje uporabili za spust po vrvi. Z vrha smeri do vrha gore sledi le še 5 minut vzpona po skrotastem terenu.

Kot rečeno, smo se z vrha gore nazaj v škrbino spustili po vrvi. Nato pa smo po Poti stoletnice sestopili do koče Corsi pod Višom. Pot stoletnice je zanimiva, lepo speljana ferata, ki med drugim pelje tudi skozi predor. Predor je zavit in tako dolg da brez luči ne gre. Preverjeno pa za osvetlitev zadostuje mobitel.

S koče Corsi je sledil le še precej dolg spust po poti 625 v dolino. Spust nam je časovno precej skrajšala debela plast sveže odpadlega listja, ki smo ga uporabili kot za “smučanje” in sankanje.

pot 1
Pot

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.