Nad Pastirci

Po več mesecih sem končno spet dočakal v hribe. Najprej včeraj za pokušino tek na Dobrčo. Danes pa sem se s kolegi odpravil proti Bosovi grapi v Brani (vsaj tako smo mislili).

10423895_10205599286325184_5125540314059143061_nRazgled s Šentanskega vrha Dobrče na Stol in Begunjščico

Naš štart je bil zgoden, saj je bilo napovedno poslabšanje vremena. Z Jermance smo se vzpeli skorajda do Pastircev, kjer smo krenili levo v izrazit žleb – Bosovo grapo. Snega skorajda ni bilo. Le centimeter zapihanega snega. Tako da smo cepine zatikali v zamrznjene trave. Sama grapa ponuja lepo plezanje v nekaj skalnih skokih. Tudi višje snega ni bilo nič več.

IMGP7490 (1024 x 578)Kamniško sedlo in Planjava (Vse foto: Peter Oblak)

Vreme je bilo sprva še povsem jasno.  Potem pa se je zelo hitro pooblačilo in začelo je snežiti. S škrbine na vrhu grape do vrha brane je še daleč. Vreme pa se je hitro slabšalo. Sneženje niti ni toliko povzročalo težav, kot megla. Zato smo se odločili za povratek po isti smeri.

IMGP7507 (578 x 1024) IMGP7510 (578 x 1024) IMGP7515 (578 x 1024)V Bosovi grapi

Navzdol smo se spustili s pomočjo šestih spustov po vrvi. Borovci so omogočili lahko in hitro izdelavo sidrišč. Sneženje pa nam je obenem pričaralo pravo zimsko pravljico. V naslednjih dneh bo končno zapadlo dovolj snega da bodo možni zimski vzponi. Prav tako se nadejamo mraza, da zamrznejo slapovi.

IMGP7488 (1024 x 578)Izstop Bosove grape na greben

IMGP7518 (1024 x 578)

dsfsdfsdfsdfsdGPS sled

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

4 comments

 • Bojan pozdravljen,
  prebral in pregledal fotografije.Lepo. A imam pomisleke, glede GPS sledi, ki jasno kaže, da ste zavili levo iz grape na Kaptanski greben. Zgolj v znanje, Bosova grapa se konča v škrbini pod Kaptanom, kjer se s severa priključi Bobnar in od škrbine do vrha Brane je še kar kaka urca grebenske hoje.
  Prečenje severnega pobočja “lijaka” proti Kamniškemu sedlu, pa je res zahrbtno, (čeprav te gleda v oči) nevaren prav do zadnjega koraka, ko se prekobališ čez snežni rob pod Šijo na sedelsko stran. Tako, da nisem čisto prepričan, da ste grapo “zlezli” prav do škrbine. Če te zanimajo fotografije vzpona po grapi izpred kakega leta (ko sem bil še zdrav-nepoškodovan), ti jih lahko pošljem…..zraven pa še kanček razmišljanja o samem vzponu.
  Sam moj komentar nima nobenega namena kritizirati, zgolj morda osveščati. Upam, da razumeš.
  Lep pozdrav
  Lepo se imejmo
  Srečno
  Zlato

  Všeč mi je

 • Ja, tako je. To se v Bosovi grapi kar pogosto dogaja – pri drugem skoku zavije grapa proti levi, smer pa poteka preko očitnega skoka na desni (visok dobrih 10m). Po levi, kjer ste šli vi, je možen obvoz – preko strmega dela kakšnih 20m navzgor, nato pa čez ruševje na desno. Znajdemo se sredi nadaljevanja prave smeri Bosove grape, nad drugim skokom. Tega v primeru da ni snega odsvetujem vsem tistim, ki jim plezanje slabe IV v čevljih pomeni problem. Bosova grapa se nato nadaljuje naravnost gor mimo še dveh očitnih skokov in konča, kjer je napisal Zlato. Od Kaptana do vrha Brane je nato izjemno lep sprehod, tudi v zimskih razmerah. Previdnost je potrebna edino pri hoji preblizu desnemu robu v smeri vrha Brane, saj se tam naredijo opasti in lahko padeš skoznje zelo globoko, v najslabšem primeru pristaneš malo naprej od Pastircev. Če se odločiš za spust do Kamniškega sedla preko klasičnega zimskega pristopa, bodi previden, ker ima precej zimskih obiskovalcev težave z iskanjem mesta spusta proti lijaku ali ‘Štajerska expressu’. Ta je vsako leto malo drugačen, vendar se začne precej višje, kot je videti na prvi pogled. Če je narejen in so štapne vidne, ni problema. Sicer večina zaide prenizko, tam pa je spust nemogoč. Druga možnost sestopa je čez Šijo, torej navzdol v smeri koče na Kamniškem sedlu. Če nič od naštetega ni primerno za sestop na primer zaradi opasti nad streho Brane, potem je najbolje sestopiti nazaj po Bosovi grapi s pomočjo abzajlov na najbolj delikatnih mestih. Brana sicer pozimi velja za precej nevarno goro zaradi plazov in zdrsov – nekaj let nazaj je plaz zasul dva alpinista v Domžalski grapi, zdrsov na ‘Štajerska expressu’ pa ne šteje nihče več, ker se žal vsako leto zgodi vsaj eden.
  Varen korak.
  Jure

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.