Ferata Hvadnik

Končno smo v Sloveniji (20 let za Avstrijci in Italijani) spoznali, da so lahko ferate pomemben del turistične ponudbe kraja. Če želimo da se gosti zadržijo v Gozd Martuljku za več časa kot zgolj za en selfie s Špikom ob cesti, je pač potrebno nekaj storiti. In okviru tega razmišljanja so sponzorstvom Kranjskogorske občine v Gozd Martuljku nadelali povsem novo ferato. Ferata leži v soteski potoka Hladnik in je po  težavnosti ocenjena s stopnjo B (z enim mestom C), kar pomeni da je primerna za prav vsakogar.

Dan po prihodu z Mont Blanca sem bil preutrujen za kako resno turo v hribe. Zato se mi je sprehod po tej ferati zdel čisto primeren za regeneracijo. Izhodišče za ferato leži v Gozd Martuljku, na desni strani ceste Jesenice-Kranjska gora, 100 m pred mostom čez Savo, kjer je tisti lep pogled na Špik.

Z izhodišča, kjer je manjše parkirišče, nas markacije in table v desetih minutah pripeljejo do vstopa v ferato. Že takoj na začetku je najbolj zanimiv del: prehod čez brv nad slapom. Nato ferata večinoma poteka ob desnem bregu struge potoka Hladnik, ves čas prijetno v senci. Težavnost ferate je res nizka in je zato primerna prav za vsakogar, pod pogojem, da uporabljamo samovarovalni komplet. Prav tako se mi zdi ta ferata primerna za prvo ferato posameznika in učenja feratarstva.

Ferata na koncu izstopi iz kanjona potoka in pripelje do razgledišča s pogledom na Martuljške gore. Tu leži tudi vpisna knjiga. Ferata je odprta šele dober teden dni in že je bilo zabeleženih 250 vpisov, kar samo potrjuje dejstvo da se bo ferata hitro prijela med planinci in turisti. Sestop s ferate poteka po označeni stezici, ki pa je zaenkrat mestoma še slabo sledljiva, ker še ni prav zelo uhojena. Vendar bo verjetno ta problem zelo hitro rešen sam od sebe*.

Lokacija izhodišča ferate

Nato sva razmišljala, da bi šla še na sprehod skozi Martuljkovo sotesko, ki začne ravno na drugi strani Gozd Martuljka. Vendar sva se zaradi izredne gneče premislila in odpravila v precej manj znano sotesko potoka Dobršnik nad Hrušico.

5 comments

  • Se strinjam, za B/C pa res ne rabiš samovarovalnega. Tak delajo gužvo z njimi že vsepovsod, propagirajo jih pa tak kot da provizijo od vsakega prodanega vlečejo. Lp Dejan

    Všeč mi je

  • Dejan ne sodi sposobnost obiskovalcev po sebi in ne nagovarjaj ljudi v nepotrebno nevarnost. Vsaka poškodba zaradi “gužve” kot praviš je nemisel zato ti svetujem da komentar umakneš. Sicer pa vse dobro na potepanjih uživaj in vso srečo…Jano

    Všeč mi je

  • “vsak malo bolj izkušen gornik…” bo uporabil samovarovalni komplet, ker je zgled drugim in ker uporaba le tega ne odraža njegove sposobnosti ampak zgolj varnost. Skala je na predelih res spolzka in je potrebno biti zelo pazljiv. Včeraj 22.8. je bila pri vstopu v ferato ogromna luža krvi!

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.