Ferata Rotschitza klettersteig

Ferata Rotschitza poteka v soteski potoka Rožca pod Maloškim Poldnevom. Izhodišče za ferato predstavlja hotel Baumgartnerhof nad Baškim jezerom. Do ferate pridemo tako da se od hotela rahlo spustimo ob travniku. Nato pa nas kolovoz pripelje do prvega slapu, kjer se začne ferata.

Razmeroma enostavno, s pomočjo klinov, obidemo prvi slap po levi strani. Za tem pridemo do najbolj zahtevnega dela ferate. S pomočjo klinov se vzpnemo do jeklenice (nekakšnega mostu) s katerim prečimo drugi slap. Običajno so taki feratarski mostovi narejeni tako, da sta napeti dve jeklenici druga nad drugo. Po eni jeklenici hodimo, drugo pa uporabimo za varovanje in držanje ravnotežja. Tu pa je jeklenica namenjena varovanju nekoliko nerodno pomaknjena stran od pohodne jeklenice.

Za tem delom potok po jeklenice prečkamo še dvakrat. Vendar težav več ni. Gre za kratko, ampak zelo luštno ferato. Za ferato poiščemo markirano pot, ki pripelje do Mitzl Moitzl Hütte. Od koče lahko nadaljujemo na Črni vrh ali pa na Maloško polje. Mene pa je žal tu v dolino pregnalo slabo vreme.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Rotschitza klettersteig is a very short ferata near Faaker see in Cartinhia, Austria. The trailhead starts at the parkinglot of Baumgartnerhof hotel near the Altfinkenstein castle. From there we follow the path that in 30 min bring us to the ferata. The ferata follows the Rožca creek and traverses few waterfalls.

2 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.