3. Zvoh Night Attack in Tek na Krvavec

Neposredno s plezanja slapu pod Blegošem, sem se odpravil na Krvavec na tekmo 3. Zvoh Night attack. Trasa teka (v dolžini 2,4 km s 500 višinci) poteka po smučišču od zgornje postaje kabinske žičnice do Zvoha. Hkrati pa je na isti progi tudi potekali državno prvenstvo v vzponu za turne smučarje. Mislim da je bila to odlična poteza, saj nas je na ta način na Krvavcu zbralo kar 250 tekmovalcev.

Proga je bila lepo (skorajda romantično) označena z baklami. Žal pa so organizatorjem bakle zaradi močnega vetra sproti ugašale. V dolini je sicer padal dež. Na Krvavcu pa je močno snežilo, kar me je zelo veselilo. Veliko raje tečem v močnem sneženju, kot v rahlem dežju. Na Zvohu pa se se je sneženemu metežu pridružil še močan veter. To je bolj kot nas tekmovalce, motilo organizatorje, ki so morali dolge ure zmrzovati, med tem ko so čakali da v cilj pridemo prav vsi tekmovalci.

V zadnjih nekaj tednih sem treniral premalo. Mogoče me je skorajda preveč potegnilo v slapove. Zato sem vnaprej vedel, da mi danes na tekmi ne bo šlo najbolje. Poleg tega sem čutil utrujenost od plezanja slapu v Gorenji Žetini. Kdor ne ve, tudi pri lednem plezanju noge (natančneje meča) zelo trpijo, saj ves čas stojiš prstih, kar močno nateguje mečno mišico. Občutek v mečih pri plezanju slapu, je podoben tistemu, ko se teče v zelo strm klanec.

dav
Zelo močno sneženje

Proga je bil v spodnjem delu mehka. Kljub temu sem se odločil, da si nataknem dereze, s čimer sem preprečil da bi mi na strmih odsekih proge spodrsavalo. Ob točno 17:45 smo gorski tekači štartali skupaj s turnimi smučarji. V prvih metrih smo vsi šprintali, da bi si priborili čim boljše pozicije na porogi. To je bilo zelo pomembno, saj je bila proga v večini mehka – z izjemo zelo ozkega pasu. Višje pa je postala proga trda in te težave ni bilo več.

Foto: Miha Rekar

Že takoj od začetka sem videl, da ne morem držati priključka z najboljšimi. Noge tokrat preprosto niso bile dovolj močne. Tek je bil sicer zelo zanimiv. Zaradi teme in močnega sneženja se je videlo le nekaj korakov naprej. Prav tako ni bilo videti v kakšno strmino pravzaprav tečemo. Bakle so sicer ves čas kazale pravo pot. Vendar nisem imel občutka kako daleč je še do cilja. Pravzaprav se je cilj pred mano pojavil popolnoma nepričakovano. Tekmo sem končal na 13. mestu.

V absolutni konkurenci je zmagal Simon Alič, ki je celo edini tekel brez palic. Med turnimi smučarji pa je zmagal Luka Kovačič, ki je za progo potreboval nekaj manj kot 20 minut, kar je skorajda 2 minute hitreje od najboljšega tekača. Torej zmagovalec zmagovalcev je bil turni smučar. V primeru bolj trde proge, pa bi verjetno zmagal tekač. Zato bo to borbo zanimivo spremljati tudi v prihodnje. Gorski tek in turno smučanje sta športa, ki sta si na nek način podobna. Zato turni smučarji poleti za vzdrževanje forme tudi tečejo gorske teke. Meni pa zaenkrat (navkljub večim poskusom) še ni uspelo najti veselja v turnem smučanju.

Teči enkrat na Krvavec očitno ni bilo dovolj. Vsaj zame. Že naslednji dan zjutraj je bil na vrsti Tek na Krvavec v okviru Kranjske zimske tekaške lige. Tokrat iz spodnje postaje kabinske žičnice do snežne plaže. Ta proga je še precej daljša od tiste, ki sem jo tekel le en večer prej. Ponoči sem se spočil, zaradi česar sem imel dober občutek v nogah. In to celo toliko, da sem se odločil da bom progo odtekel brez palic.

Žal sem imel samo “občutek”, da imam dobre noge. Že po nekaj minutah teka se mi je še kako zahotelo opore palic. Proga je bila sicer v dobrem stanju. Ledu skorajda ni bilo. Tako da bi res, če bi imel dobre noge, lahko celo progo odtekel. Pač pa je to uspelo današnjemu zmagovalcu – Primožu Porenti. Progo sem sam premagal v kar pet minut slabšem času od svojega osebnega rekorda, ki sem ga tekel pred štirimi leti. Vendar se nisem sekiral preveč, saj nas je na snežni plaži pričakala snežna pravljica.

Sicer pa čestitke ŠD Divji zajci in družini Udovič za organizacijo dveh zelo lepih tekem v razmaku zgolj 13 ur!

Lep gorsko-tekaški pozdrav iz Krvavca- dvakrat!

Bojan Ambrožič

4 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.