Prešernov tek: Kranj – Vrba

Na Prešernov dan že zadnjih devet let tečem v Vrbo na takšen ali drugačen način. Letos sem se odločil za traso od Prešernovega groba v Prešernovem gaju v Kranju do Prešernove rojstne hiše v Vrbi. Gre za približno 30 km dolgo progo. V času mojih tekaških začetkov se mi je to zdela skorajda nepredstavljiva razdalja. V zadnjem času, ko vse bolj tečem ultramaratone, pa mi 30 km ne predstavlja nobene ovire več.

Na štartu se nas je letos zbralo približno 60 tekačev. Med njimi tudi Janez Ferlic, Mirko Janjatovič, Boštjan Urankar, Franci Teraž in številni drugi hitri tekači. Zato sem vedel da bo tempo zelo navit, ne glede na to da sploh ne gre za tekmo, ampak za zgolj prijateljsko druženje. Tempo v kilometrih od Kranja do Nakla je bil okoli 4:30 / km, kar je bilo zame  za to razdaljo prehitro. Zato sem že po 8 km začel zaostajati.

Sledil je vzpon do Podbrezij in nato dolg spust do Posavca. Tu je bil tempo celo 4:08 / km. Od tu dalje pa sem večinoma tekel sam. Tempo mi je padel, a sem vsaj lahko užival v teku in imel čas za fotografiranje. Bolj kot sem se bližal Vrbi, več je bilo družbe in pohodnikov ob poti.

Prek Dobrega polja in Podvina se trasa nadaljuje proti Begunjam. Tu sta na izbiro dve možni trasi. Krajša in hkrati lepša trasa, ki pelje po makadamski cesti direktno v Vrbo ter daljša trasa, ki pelje v Vrbo po cesti skozi Kašarske vasi (Smokuč, Doslovče, Rodine, Breznico). Sam sem izbral daljšo traso, ker se mi zdi da ima na ta dan to nek simboličen smisel, saj sem tako tekel skozi vasi iz katerih izvira velik del najboljših slovenskih pesnikov in pisateljev (Poleg Franceta Prešerna še Fran Saleški Finžar,  Janez Jalen in Matija Čop).

V Vrbo sem pritekel po 2 h 31 min teka. GPS pa je mi nameril 29,5 km ter 540 metrov vzpona in 400 metrov spusta.

Arhiv vseh mojih dosedanjih tekov v Vrbo:

Lep kulturni praznik,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.