Slap Podrancka v Gorenji Žetini

Zaradi močne odjuge v preteklem tednu sem bil že skorajda prepričan, da je konec z lednim plezanjem v tej sezoni. Vendar sem dobil informacijo da je slap Podrancka v Gorenji Žetini pod Blegošem še plezljiv. Gre za na pol naraven slap. Čez steno sicer že od nekdaj pada potok Logarščica. Vendar je bilo strani Plezalnega društva Cempin vloženo vloženo veliko truda, v smeri da pozimi slap lažje zamrzne in da je širši, kot je sicer bil. Tako so čez steno napeljane mreže v katere se ujame led ter cevi za pršenje vode. Prav tako je zaradi reflektorjev mogoče nočno plezanje.

Riziko zastonj vožnje pod Blegoš, je bil pripravljen sprejeti tudi kolega Peter. Na srečo sva ugotovila da je slap Podrancka trenutno še v relativno dobrem stanju. Vendar led zelo hitro pobira. Možno je plezanje v levem in desnem sektorju. Po sredini pa ledu ni več, saj na tem mestu čez steno teče kar močan slap.

Na tej turi sem preizkusil tudi svojo novo vrv Fixe Dorminator. Gre za le 9,2 mm debelo enojno plezalno vrv, kar jo uvršča med lažje enojne vrvi. Krst je zdržala, saj je zadržala kar tri moje padce – skorajda do dnu slapu. Sicer sva plezala na način top rope. Vendar ker ima vrv 37 % dinamičnega raztezka, je to vseeno pomenilo da sem pri padcih obvisel le malo nad tolmunom.

Slap Podrancka ponuja kar zahtevno plezanje. V bližini sredine je nastalo nekaj previsov ter kopni odsek, ki ponuja možnost dry toolinga. S časom ko se slap topi bo dry toolinga vse ve. Led je zaradi hitrega taljenja stekleno gladek. Nevarnosti da bi se zaradi taljenja podrl celoten slap zaenkrat še ni. Vsak od naju je slap preplezal približno petkrat. Potem pa se je meni že mudilo na nočni tek Zvoh Night Attack. Več o tem pa v blogu, ki sledi.

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.