Šmarna gora na Japonskem

Saporo je z 1.8 milijona prebivalci peto največje mesto na Japonskem in največje mesto prefekture Hokaido. S povprečno šest metrov snežnih padavin na leto, spada Sapora med najbolj snežena velemesta na svetu. In ravno sedaj je tu začetek zime. Zadnjih deset dni, kar sem jih prebil v mestu, sneg pada praktično vsak dan.

Prost vikend v mestu sem najprej želel izkoristiti za kak daljši tek po hribih v okolici mesta. Vendar sem že na svoj prvi dan obiska Japonske zbolel. Zato sem prosto soboto dobesedno preležal v postelji. Naslednji dan sem se počutil za spoznanje bolje.  Zato sem se odločil, da se odpravim vsaj na krajši sprehod po mestu. Nekaj svežega zraka po dolgem času mi že ne bo škodilo.

Za svoj cilj sem izbral goro Moiwa, ki leži na zahodnem obrobju Sapora. Gora je visoka 531 metrov z izhodiščem na višini 40 metrov. Do nje se udobno pride s podzemno železnico in s tramvajem. Lahko bi rekel da je Moiwa neke vrste Japonski ekvivalent naši Šmarni gori. Zato sem pričakoval da bo na poti nepretrgana gneča planincev. Pa ni bila. Japonci očitno nimajo tako lepe navade, kot jo imamo mi Slovenci, da gremo za vikend v hribe.

V resnici na goro niti ni treba iti peš, saj gor vozi gondola. Glede na stanje v katerem sem bil, me je po pravici to že rahlo zamikalo. Vendar sem na koncu zbral moči za tek na vrh. Ni mi bilo žal, saj je pot lepo speljana skozi gozd, ki ga zaznamuje gosta bambusova podrast. Na vrh gore pa se odpira lep razgled na Saporo. Šele s tod se lahko vidi kako zelo veliko je to mesto. V Sloveniji tega ne vidiš, da eno samo mesto sega praktično čez celo panoramo. Gora pa je tudi še ravno dovolj visoka, da se z nje odpira razgled na Tihi ocean na vzhodu in na Japonske morje na zahodu, kot dokaz da smo res na otoku.

V dolino sem se spustil s prej omenjeno gondolo. Zraven pa sem si ogledal še nekaj budističnih templjev. Najboljša stvar v mestu, pa je podzemna železnica, ki te zelo hitro in poceni popelje skorajda po celem mestu. Delujoč, hiter in uporaben javni prevoz je ena tistih stvari po katerih Slovenija za Japonsko zaostaja za najmanj 100 let.

Konničiva iz Dežele vzhajajočega Sonca,

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _ _ _ _

Hi

I am on a visit of Sapporo – Japan`s fourth biggest city and the capital of the Hokkaido Prefecture. Even when I am in the city I search for mountains. And Sapporo it has plenty of them! The first on the list was Mt. Moiwa – 521 m high hill at the most eastern outskirts of Sapporo. The trail head is easily accessible with a public transport. From the trailhead there is a 1 hour long hike to the top. At top lies a restaurant with a beautiful view of the Sapporo metropolis.

Regards from the Far east,

Bojan

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.