Planica zipline, Ciprnik

Ko sem bil pred letom dni na tekmi Redbull 400, so ravno odprli zipline v Planici. Gre za spust po jeklenici, ki naj bi simuliral občutek skoka na Planiški velikanki. Sama jeklenica je dolga 566 m in se spusti za 202 višinska metra v doskočišče skakalnice. Trenutno velja to za najstrmejši spust po jeklenici na svetu s povprečnim naklonom kar 38°. Seveda sem zadevo moral prej ali slej preizkusiti.

En dan po zelo težkem treningu itak nisem bil sposoben za karkoli drugega. Spodaj pri doskočišču so nas opremili s plezalnimi pasovi in pa škripci s posebnimi zavorami, ki so prilagojeni naši telesni teži. Brez zavor v škripčevju bi bil spust smrtno nevaren. S sedežnico smo se zapeljali na vrh skakalnice. Potem pa je sledil zadnji pregled opreme in pa spust. Gre za tisto minuto užitka oz. adrenalina. Hkrati pa se med spustom odpira čudovit razgled na okoliške hribe.

Žal zadevo zelo hitro mine. Zato si marsikdo privošči še en dodaten spust, kar pa ni ravno poceni. En spust nas stane 25  €, med tem ko dva že 55 €. Možen pa je tudi tandemski spust odrasle osebe z otrokom (39 €). Posnetka svojega spusta nimam, saj selfie stick ni dovoljen. Dovolijo edinole GoPro na čeladi.

Zipline prehitro mine, da bi potem že kar odšel proti domu. Kljub slabemu vremenu, sem enostavno moral (vsaj malo) v hribe. Od bližnjega Olimpijskega športnega centra Dom Planica sem odtekel na Ciprnik. Gre za vrh, ki leži točno nasproti skakalnic. Zato kmalu po začetku poti najdemo razgledišče z bivakom, od koder med tekmami svetovnega pokala, prenašajo tisto znano sliko celotne doline in skakalnic. Pot za tem poteka v ključih prek zelo strmega pobočja. Marsikje je pot možno sekati in jo zato narediti še bolj primerno za gorski tek. Pot nekoliko višje preči proti desni. Potem pa se ob razglednem slemenu, nad podrto grapo, vzpenja proti vrhu Ciprnika. Nazadnje nas pripelje na markirano pot, ki pripelje iz Kranjske gore. Potem pa sledi še kratek vzpon do vrha (1745 m), od koder se odpirajo presenetljivo dobri razgledi. Sam nisem imel ravno idealnih razgledov, saj je bilo oblačno in je celo rahlo naletaval sneg. Pot je vseskozi zelo mehka, dobro označena in zato zelo primerna za gorski tek. Zato jo zagotovo še kdaj obiščem.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Planica zipline is currently the steepest zipline in the world. It is located in Planica, Slovenia, where the biggest ski flying hill in the world is located. Zipline simulates a ski jump on this hill. Don`t be terrified! It is perfectly safe.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.