Najlepše poti v občini Radovljica

Opazil sem, da kar malce po krivici le redko pišem o poteh in hribih v moji bližnji okolici. Trenutno ko smo zaradi koronavirusa prikovani znotraj lastnih občin, pa druge izbire nimam. Sicer moram priznati, da imam srečo, da živim v občini Radovljica, ki je ena izmed le 16 občin, ki vsebuje vsaj enega dvatisočaka.

1.) Pot iz Drage skozi Luknjo, mimo planine Prevale čez Rožo na Roblek:
V vseh pogledih je to zelo lepa pot, ki najprej vodi skozi slikovito sotesko Draga do planine Prevale. Pot ni zahtevna. Sta pa v soteski dve lestvi. Od Prevale nadaljujemo mimo izvira Roža do Roblekovega doma. Pot je ves čas zelo razgledna. Meni je pa predvsem všeč, ker je tako zelo mehka. V zgodnjepomladanskem času je potrebna previdnost, saj pot preči številne grape, kjer se še dolgo v pomlad (včasih celo v poletje) zadržuje sneg.


2.) Begunjščica čez Roblek:
To je najbolj običajna letna pot na Begunjščico. Na poti do vrha so kar tri koče: na planini Planici, Poljški planini in seveda Roblekov dom. Vse koče so navadno ves čas odprte – trenutno pa žal nobena. Pot od Robleka do vrha Begunjščice je rahlo razdrapana. Vendar je razgledna in zato zelo prijetna. Meni kot geologu pa je zanimiva, saj je na poti mogoče videti res ogromno fosilov, ker je bila Begunjščica nekoč del koralnega grebena.

3.) Vodiška planina čez Zidano skalo:
Poti na Vodiško planino niso razgledne. Zato na Vodice ne hodim preveč rad. Ampak obstaja zelo lepa izjema: pot iz Jamnika čez Zidano skalo. Izhodišče za turo je tovarna Iskra v Lipnici. Najprej nadaljujemo v bližnjo vas Brezovica. Nato pa 45 min hodimo po zelo lepi poti po širokem grebenu nad Kropo. Pot nas mimo oddajnika pripelje do nekdanje lovske koče Petelinovec. Od tu za kratek čas nadaljujemo po asfaltni cesti proti Jamniku. Nato pa nas markacije povedejo navzgor proti Vodiški planini. Pot je ves čas dobro označena. Malo pred najvišjo točko ture, pridemo do razglednika Zidana skala. S tod je čudovit razgled na skorajda celotne Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Od razglednika je še pol ure hoje (pretežno navzdol) do koče na Vodiški planini. Nazaj na izhodišče se vrnemo po eni izmed številnih poti, ki vodijo iz Vodic proti Kropi.

5.) Koča na Dobrči iz Slatne:
Vrh Dobrče ni več v občini Radovljica, koča pa je še. Pot iz Slatne je precej strma – vendar če gremo po cesti se lahko izognemo najbolj napornim delom. Pot je predvsem priljubljena med gorskimi kolesarji.

Koča na Dobrči

5.) Poljška planina čez Mali vrh, vrh Gač in Jamarski vrh
Gre za neoznačeno pot / deloma brezpotje. Pot navduši z razgledi in krajšimi odseki lažjega plezanja.


6.) Lambergova pot:
Gre za pot med gostiščem Krpin in gostilno v Dragi. Pot med drugim poteka mimo ruševin gradu Kamen in jame Zijalke. Zato bo ta pot zelo zanimiva za otroke. Pot je dobro označena z informativnimi tablami.

7.) Pot iz Brezij do slapu Peračica:
Pot je najlepša prav trenutno v pomladanskem času, saj jo krasijo številni zvončki in ostalo spomladansko cvetje. Pot poteka čez številne lesene mostičke – na koncu nje pa je slap Peračica in manjša soteska. Tolmun pod slapom je dovolj globok za kopanje v poletni vročini.

Peračiški slap (foto: Wikipedia)

8.) Sveti Peter s Krpina:
Pot poteka mimo obnovljene trim steze (ki pa je zaradi epidemije trenutno zaprta) do cerkvice sv. Petra. Pot je zelo kratka- se pa jo da začiniti z vzponom po krajši nadelani ferati.

9.) Fuksova brv – Pusti grad
Izhodišče je Fuksova brv pri Tinaraftu. Prečimo brv in nadaljujemo na drugi strani Save v breg. Čez 15 min hoje pridemo na preval proti Kamni Gorici, kjer nadaljujemo desno po naravoslovni učni poti. Zanimiva pot nas sprva pelje skozi galerije (konglomeratne pečine), nato pa skozi vas Zgornja Lipnica do Pustega gradu.

Pusti grad

10.) Stovc:
Stovc oz. Zaloški stol je manjši razglednik nad vasjo Zaloše pri Podnartu. Pot poteka mimo zanimivih konglomeratnih sten.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.