Škodljivost satelitskega omrežja Starlink

Starlink je satelitsko omrežje Ameriškega podjetja SpaceX, ki je v lasti milijarderja Elona Muska. Njegov namen je globalno zagotavljanje hitrega brezžičnega interneta. Omrežje trenutno sestavlja 358 satelitov. Ko bo končano (predivoma leta 2024), ga bo sestavljalo 12.000 satelitov. V primeru, da bo omrežje komercialno uspešno, pa ga bodo nadgradili na kar 42.000 satelitov. To so neverjetne številke glede na, da je doslej v vseh orbitah okrog Zemlje vsega skupaj aktivnih “le” 2218 satelitov.

Če izstrelijo vse predvidene satelite, bo na nebu vidnih veliko več satelitov kot zvezd (vir:http://www.deepskywatch.com/Articles/Starlink-sky-simulation.html)

Najprej je treba poudarit, da sami sateliti v nobenem primeru NISO nevarni za zdravje ljudi. Njihova težave je drugje. Sateliti so nameščeni v nizkozemeljski orbiti na višini med 335 in 1325 km. Poleg tega imajo sončne panele, ki močno odbijajo svetlobo s Sonca. Zato so na nebu vidni, kot svetlejše zvezde. In ker jih je tako zelo veliko povzročajo močno svetlobno onesnaženja nočnega neba. Na jasnem nočnem nebu lahko v najboljšem primeru vidite okrog 2000 zvezd. Če se uresničijo napovedi in izstrelijo vse načrtovane satelite, bo kmalu vidnih veliko več satelitov kot zvezd.

Kako so sateliti Starlink trenutno vidni na nočnem nebu (Foto: Oliver Staiger)

Zakaj je to slabo? Največjo težavo imajo poklicni astronomi, ker zelo motijo njihova opazovanja. Pri fotografiranju podnevi so časi ekspozicije posnetkov dolgi tipično med eno tisočinko in eno stotinko sekunde. Pri nočnih posnetkih (brez fleša) pa največ desetinko sekunde. V astronomiji se pa uporablja mnogo daljše ekspozicije, ker so objekti tako zelo temni. Tipično trajajo 10 minut, včasih pa nekaj ur ali celo dni. Trenutno pa se dogaja, da sateliti Starlink “rišejo” črte čez posnetke in jih s tem delajo neuporabne.

Težave pa nimajo samo astronomi, ki opazujejo v vidni svetlobi, ampak tudi radijski astronomi. Omrežje Starlink deluje v območju elektromagnetnega spektra mikrovalov, ki ga uporabljajo za opazovanje številni radijski teleskopi. Zato prihaja do motenj oz. interferenc.

Navsezadnje pa je omrežje za vedno spremenilo podobo temnega nočnega neba tudi za vse ostale naključne opazovalce. Sateliti so na nebu vidni praktično vsako jasno noč. Napoved kdaj bodo sateliti Sateliti vidni pri nas dobite na tej povezavi: https://findstarlink.com/

Dodatna pojasnila:

Sateliti, kot jih je s vsenebno kamero na observatoriju Črni vrh posnel Herman Mikuž

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.