Mali vrh, Vrh Gač, Jamarski vrh

Med dolino Drage in potoka Blatnice poteka ozek, malo znan greben, ki ga sestavljajo Mali vrh (988 m), Vrh Velikih Gač (1053 m), Jamarski vrh (1095 m) in Tolsti vrh (1225 m). Mali vrh predstavlja začetek grebena in leži točno nad gradom Kamen. Nanj vodi neoznačena pot iz Krpina. Sam pa sem se nanj povzpel iz Drage, tako da sem od gradu sledil Lambergovi poti še 200 m v smeri proti Dragi*. Nato pa sem zavil navzgor v strmo brezpotno grapo, ki me je (presenetljivo) brez plezanja pripeljala na greben. Z Malega vrha se odpre čudovit razgled na Bled, Radovljiško kotlino in Julijce. Z Malega vrha sem nadaljeval po grebenu v smeri Begunjščice. Čez celoten greben poteka neoznačena stezica. Pot je ozka, mestoma tudi skalnata in tudi izpostavljena (v mokrem je nevarno za zrds). Na las spominja na pot čez greben Brezniških peči in je zato naravnost čudovita. Ker je gozd redek ali pa ga sploh ni, so razgledi ves čas zelo dobri. Proti koncu žal greben postaja greben vse bolj gozdnat. S Tolstega vrha pot sestopi naravnost na Poljško planino, kjer se priključi markiranimi potem na Begunjščico.

*Kasneje sem “našel” boljši pristop. In sicer je začetek stezice na vrha gradu Kamen. Od table gremo direktno navzgor po strmem pobočju. Ni nobenega plezanja. Drobna stezica nas povede na lep greben po kateremu pridemo direktno na Mali vrh.

2 comments

 • Lepa tura. Imam v planu za naslednjo pomlad. Samo zanima me Bojan, pristop na M. Vrh.
  Se gre po tvoji GPS sledi, ali kje drugje;

  Hvalam in lp.

  Jani

  Všeč mi je

  • Sem en teden nazaj “našel” boljši pristop, kot sem ga opisal na tem blogu. Je tudi bolj preprost in lepši. In sicer gre se po stezici od vrha gradu Kamen direktno navzgor. Ni nobenega plezanja. Pride se na lep greben po kateremu se pride direktno na Mali vhr. Na Mali vrh se pride tudi iz smeri Krpina. Vendar moram tudi še raziskat od točno kje.

   Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.