Gaja – tretji kos meteorita novo mesto

V gozdu – severozahodno od Novega mesta – v bližini tovarne Adria, je bil 14. 3. 2020 najden tretji kos meteorita Novo mesto. Njegova masa znaša 48 gramov. Po najditeljici je dobil ime Gaja. Mlada najditeljica ga je našla na tleh v gozdu, deloma prekritega z listjem. Skupaj z mamo sta ga našli po le 45 minutah iskanja. Tako je to prvi kos meteorita Novo mesto, ki ni bil najden po naključju. Glede na majhnost najdbe lahko najditeljici samo čestitam za res “dobre oči”.

Včeraj sem v laboratoriju CO Nanocentra s tehniko energijska disperzijska spektroskopijo rentgenskih žarkov opravil prve analize kemične sestave mineralov v prvem vzorcu meteorita Novo mesto. Na podlagi njih je bilo mogoče natančneje določiti vrsto meteorita. Preliminarni rezultati kažejo, da gre za t.i. L-hondrit oz. navadni hondrit z nizko vsebnostjo železa. Kljub nizki vsebnosti železa, je meteorit mogoče zaznati z detektorji kovin. Prav tako se na meteorita prime vsak močnejši magnet (ne tak za na hladilnik). Raziskave so tudi dodatno pokazale, da gre za t.i. impaktno brečo (angl. impact melt breccia). Naj pojasnim: hondritni meteoriti so bili nekoč del starševskih teles (večjih asteroidov), ki so med seboj trkali z velikimi relativnimi hitrostmi. Zaradi trkov je prišlo do delne stalitve / zdrobitve meteorita, kar je povzročilo nastanek čudovite breče, ki jo vidimo v Drugem najdenem kosu. Prvi kos (od gospoda Kosa) in tretji kos (Gaja) pa sta le večja klasta v breči. To kaže kako zelo pomembno je za nas znanstvenike, da dobimo čim več kosov meteorita Novo mesto, saj bomo lahko le v tem primeru sestavili celotno zgodbo. Zato pozivam vse domačine, da se v primeru najdbe kosov meteoritov obrnejo na nas. Hvala! Meteoritsko polje je sicer veliko kar 100 kvadratnih kilometrov oz. 0,5 % površine celotne Slovenije: razteza pa se vse od vasi Hudeje pri Trebnjem do Stranske vasi južno od Novega mesta.

  • Vse slike, ki nimajo druge reference so moje avtorsko delo in jih lahko uporabite z ustrezno navedbo avtorstva (Bojan Ambrožič, CO Nanocenter / Institut “Jožef Stefan”) .

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.