Lažni meteoriti

Zaradi padca meteorita Novo mesto, sem od dneva njegovega padca (28. 2. 2020) pa do 5. 10. 2020 na svoj naslov (službeni in privatni e-mail, Facebook in SMS) dobil 89 prijav najdb domnevnih meteoritov. Od teh so se tri najdbe izkazale za prave meteorite (prvi kos, drugi kos in tretji kos). Prepoznavanje meteoritov nikakor ni lahka naloga. Večino domnevnih meteoritov sem lahko izključil že na podlagi slik in pogovora z najditeljem, v dveh primerih pa so bila potrebne laboratorijske analize. En kos pa je zavedel celo najbolj znanega Ameriškega lovca na meteorite Michaela Farmerja, ko je sredi marca na Dolenjskem iskal meteorite.

Vnovič vas pozivam, da v kolikor menite, da ste našli meteorit, da me kontaktirate (ne grizem :)). Navodila kako lahko sami prepoznate meteorit najdete na tej povezavi.

Objavljam galerijo domnevnih meteoritov, ki sem jih dobil v pregled v zadnjem mesecu, z imeni najditeljev ter s kratkim pojasnilom zakaj to niso meteoriti. S to objavo hočem javnost seznaniti z dejstvom, da veliko kamnin, ki jih najdemo v Sloveniji spominja na meteorite. Še vedno med najdbami prevladujeta železova ruda limonit in pa razne vrste žlinder. Še več primerov lažnih meteoritov si lahko ogledate v blogu, ki sem ga objavil lani.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.