Mesečev zaliv

Najlepši del slovenskega morja

Slovenija ima 46 km obale. Od tega je samo 8 km obale nepozidane, kar znese le 4 milimetre na vsakega prebivalca Slovenija. Zato pogosto slišimo mit, da slovensko morje ni “dobro”. Sam pa že leta obiskujem slovensko obalo in sem nasprotnega mnenja. Tek ali kolesarjenje ob obali je namreč posebno prijetno doživetje. Prav tako pa tudi kopanje. To zato, ker je lepo na večjem delu obale. Njen najlepši del pa je Mesečev zaliv.

Plaža v Mesečevem zalivu se skriva pod najvišjim flišnim klifom (višina 80 m) v celotnem Jadranu. Fliš je posebna sedimentna kamnina, kjer se menjavajo plasti peščenjaka in laporovca. Kamnina je nastala pred 40 milijoni leti s podmorskimi plazovi v morju Tetidi. Ker vsaka plast kamnine predstavlja nekdanjo raven morskega dna, je v teh kamninah polno fosilnih sledov nekdanjih organizmov (več o njih sem napisal tukaj). Za nas kopalce pa je bolj pomembno to, da so plasti peščenjaka oblikovale posebne terase na katerih se je zelo prijetno sončiti.

Zaradi lepot in posebne naravne vrednosti je območje v okolici Mesečevega zaliva zavarovano kot Naravni rezervat Strunjan. Širše območje (vred s solinami) pa sestavlja Krajinski park Strunjan. Hkrati je obalni pas med Strunjanom in Simonovim zalivom z dolžino 3,8 km najdaljši neprekinjen naravni del slovenske obale. Zato je to območje zelo priljubljeno med kopalci, ki iščejo mir in samoto, zlasti pa nudisti. Letos sva z Evo Mesečev zaliv obiskala že dvakrat. Prvič dva tedna nazaj, ko je morje imelo morje še zelo hladnih 20 °C. Zaradi vročinskega vala pa se je do tega vikenda naglo ogrelo na že zelo prijetnih 25 °C. Podatke o temperaturi morja natančno beleži ARSO (povezava). Prav tako redno opravljajo meritve ekološkega stanja vode v morju. Po njihovih podatkih je Slovensko morje večino časa zelo čisto. Dostopa do Mesečevega zaliva sta dva. Prvi je z Belega križa po potki navzdol, drugi pa iz Strunjana ob obali v smeri proti desni, stran od urejene plaže. V času plime se del poti hodi po morju.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.