Gmeineck (2592 m)

Gmeineck je 2592 m visoka gora nad dolino Hintereggraben v pogorju Reiseckgruppe. Leži točno nasproti vrhov Böse Nase in Gurglitzen, kjer sem smučal 14 dni nazaj. Izhodišče za turo predstavlja vasica St. Paul (1045 m) pri Spittalu.

Prve štiri kilometre in pol se ves čas hodi po cesti, ki se le zložno vzpenja. Gor grede to ni problem. Nazaj grede pa se je pri smučanju treba kar precej poganjati. Nato pa se pot prek planin začne strmeje vzpenjati. Nama večino časa niti ni bilo jasno kje sva, saj se je  na gori ves čas zadrževala zelo gosta megla. Edino le precej pogosti pogledi na GPS so nama dali vedeti, da se vzpenjava v pravi smeri. Presenetilo me je, da so pobočja Gmeinecka tako položna da cikcakanje s smučmi skorajda ni bilo potrebno. Greben, ki je narisan na zemljevidu, pa je v resnici položen in širok hrbet, ki pripelje prav na vrh gore. Na višini 2300 m sva se končno dvignila nad to turobno meglo. Na vrh gore je bilo prav prijetno toplo s čudovitimi razgledi na vrhove v okolici, Sonce in popolnoma modro nebo. Letos prav veliko Sonca nisem videl. Zato sem se kar s težkim srcem odpravil nazaj proti megleni dolini.

Sneg je bil v zgornjem delu (do zgornje plasti megle) zaradi sonca zmehčan. Nižje pa je bila skorja, ki je bila kar zahtevna za vožnjo. Šele pod gozdno mejo sva lahko uživala v smučanju po pršiču. Med tem pa je iz megle rahlo naletaval sneg. GPS je na koncu nameril 1680 m vzpona in spusta ter 18,5 km. To pomeni, da je ta tura približno enako dolga kot pot iz Kovinarske koče v Krmi na Kredarico.

 

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.