Gurglitzen, Böse Nase

Nisem si mislil da bom kdaj šel v Avstrijo v hribe samo zato ker je v Sloveniji preveč snega.  Ravno to se mi je danes zgodilo. V izogib slabim oz. celo nevarnim lavinskim razmeram smo se odpravili v Avstrijo v pogorje Reisseckgruppe, kjer smo smučali iz gore Gurglitzen (2352 m).

Izhodišče za turo predstavlja kmetija Hoisbauer (1298 m), do katere vodi 5 km ovinkaste ceste iz vasi Goriach. Ponoči je zapadlo nekaj centimetrov novega snega. Zato smo komajda zvozili ta klanec. Sicer pa je v Avstriji precej manj snega kot pri nas zaradi česar so lavinske razmere tu trenutno varne. Od kmetije smo nadaljevali po zasneženi cesti do lovske koče Oberraunerhütte. Kmalu za kočo smo se dvignili nad gozdno mejo. Tu se je odprl razgled na naša cilja Böse Nase in Gurglitzen. Nazadnje smo se povzpeli samo na Gurglitzen, ker je ta obetal daljšo smuko.

Vreme na vrhu gore je bilo zelo prijetno. Zaradi tega smo se gor zadržali toliko časa, da se je vmes navlekla gosta megla. Tako smo prvih nekaj 100 višinskih metrov smučali skozi meglo na pol na slepo. Na srečo tu ni nobenih prepadov. Sneg za smuko ni bil idealen, saj je na površini snežne odeje nastala skorja. Sledila je še smuka skozi gozd in po cesti do kmetije. Čisto do dna doline pa se ni dalo prismučati, saj ni bilo dovolj snega.

 

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.