Bašeljski vrh

Bašeljski vrh (1744 m) je še en pred plazovi varen vrh. Zato sem ga šel presmučat. Na goro sem pristopil po običajni poti iz Mač. Snega je v spodnjem delu poti zelo malo –  le okoli 15 cm. Snežna odeja se konkretneje začne debeliti šele pri klopci. Količina snega nato z višino močno narašča. Na srečo je bila gaz ves čas dobro utrjena in se ni predirala. Edino težavo so mi povzročale moje (predolge) smuči, ki sem jih nosil na nahrbtniku, saj sem z njimi ves čas nehote pometal sneg z dreves in si ga trosil za vrat.

Pri Domu na Kališču se gaz konča. Tu je trenutno toliko snega, da je mogoče iz balkona hoče (ki je običajno eno nadstropje visoko) sestopiti direktno na sneg. Naprej proti Bašeljskemu vrhu sem nadaljeval na smučeh. Pred mano je šel že nekdo s krpljami. Za peš pa se trenutno preveč predira. Vreme je bilo sončno, toplo in brez vetra. Tako sem lahko dalj časa užival v razgledih.

Za nagrado me je čakal še spust na smučeh v dolino. Najprej sem z užitkom vijugal po grebenu Bašeljskega vrha. Nato pa sem zavil levo na pot pod tovorno žičnico. Na začetku je pobočje zelo strmo, zaradi česar nisem upal smučati. Samo 100 m nižje pa se strmina vnese. Od tu dalje do spodnje postaje tovorne žičnice je bila ena sama smučarska poezija. Pršiča je bilo toliko, da sem lahko kar glisiral na njem. Od tovorne žičnice dalje pa je snega spet premalo za smuko brez škrtanja. To je bil moj 16. turni smuk to sezono.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.