Četrtkova Grmada in tekaška pomlad

Tekači smo končno dočakali pomlad. Pozimi mi ni preveč prijetno teči zaradi kratkega dneva in mraza. Tek postane preveč zakompliciran in se oddalji od svoje preprosti, ki me tako privlači. Pravzaprav sem imel na čase kar precej težav z motivacijo, da bi sploh še tekel pozimi.

Vendar me je na srečo Ljubljanska tekaška družba vlekla naprej. Zadnje dve leti: čisto vsak četrtek točno ob šestih popoldne tečemo iz Dvora na Polhograjsko Grmado. Traso proge sta si izmislila Marjan Šebenik in Marko Perko. Trasa je zelo lepa, strma in odlična za gorski tek v vsakem vremenu. Meni osebno predstavlja čisti tekaški užitek. Sploh mi je čudovit del med Malo Grmado in Grmado, ki kljub skromni nadmorski višini, močno spominja na precej višje hribe. Razgledi pa so tudi super. Družba pa je itak brez primere. Zaradi tega je kmalu vsak pripeljal nekaj prijateljev in na ta način je naša družba eksponentno rasla. Sedaj se nas teka udeleži celo po več kot 30 tekačev in tekačic.

Velika večina udeležencev je gorskih ultramaratoncev. Grmada pa je samo 898 m visok vrh. Zato smo sčasoma vpeljali novo traso, kjer se najprej teče na Tošč (1021 m) in nato še na Grmado. Skupno to nanese 12 km z 900 m višinske razlike. Tudi to nam kmalu ni bilo dovolj. Zato po novem vsako sredo tečemo iz vasi Jezero na Krim, vsak torek pa po poti imenovani K-Rožnik okrog Rožnika. Tako da nam prav veliko prostih dni v tednu ni več ostalo.

Danes smo na Tošč in Grmado prvič (od konca oktobra) tekli brez naglavnih lučk. Zaradi tega in za tek zelo prijetnih temperatur (20 °C) sem res neznansko užival v teku. Prej pozimi sem se dobesedno mučil s tekom v mrazu in temi. Sedaj vsaj vem, da je bilo to vredno. To da sem treniral precej manj kot lani je bilo dobro tudi iz stališča, da nimam težav s poškodbami. Forma pa je tudi precej dobra. Zato se že veselim tekem. Najprej bom 8. aprila nastopil na 69 km dolgem ultramaratonu v Istri. Potem pa me čez en mesec čaka 110 km dolg ultramaraton okoli Vipavske doline. Vmes pa bom tekel še na Kanarskih otokih. Komaj čakam.

In še dodatna zanimivost: od dvajsetih udeležencev današnje “Grmade”, jih bo kar pet prihodnji teden teklo 170 km na prireditvi 100 milj Istre. Skorajda vsi ostali pa na 42, 69 in 110 km dolgih progah.

  • Uradni štarti tekov vsak četrtek, v Dvoru pri Polhovem gradcu, na parkirišču pri gostilni Pr Andrejc: Grmada ob 18:00, Tošč in Grmada ob 17:10.

Čim bolj užijte tekaško pomlad, Se kmalu vidimo na tekaških prireditvah,

Bojan Ambrožič

5 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.