Koralpe / Golica

Koralpe ali po naše Golica, je pogorje v Avstriji, ki leži severno od Slovenske meje – na meji med avstrijskima pokrajinama Koroška in Štajerska. Geološko so Koralpe del Vzhodnih Alp – podobno kot Pohorje.  Na slikah je pokrajina izgledala zelo vabljiva. Zato sva se z Ninom odločila da jo obiščeva.

Noben od naju ni imel časa ali boje rečeno volje, da bi naštudiral turo. Tako sva se v Koralpe odpravila povsem brez plana kje bova sploh tekla. V kraju Wolfsberg so naju table povedle do smučišča Koralpe. Ovinkasta cesta pripelje kar do višine 1600 m, kjer se nahaja spodnji rob smučišča ter manjšo turistično naselje. To je bilo najino današnje izhodišče. Naprej pa se nama je pot kazala kar sama od sebe.

Po smučišču sva se najprej vzpela na vrh Steinschneider (2070 m). S tem pa sva naredila tudi že večji del današnjih višincev. Koralpe so zelo kopasto in položno pogorje. Vrhovi so med seboj povezani prek širokih in razpotegnjenih slemen. Območje prerašča zelo mehka trava – enaka kot pri nas na Smrekovcu. In tako kot imam zaradi tega rad Smrekovec, sem tudi takoj vzljubil Koralpe. Gre za res lepo pokrajino, ki je kot nalašč narejena za tek. Te gore so tudi odlična smučišča. Vendar zaradi vsesplošnega pomanjkanja snega v Alpah, tudi tu razen z izjemo nekaj smučarskih prog, ki so zasnežene z umetnim snegom, ni snega.

Iz Steinscheniderja sva nadaljevala na Grosser Speikkogel (Golico), ki je z višino 2140 m najvišji vrh Koralp. Na vrhu gore sta dva vojaška radarja. Po grebenu sva nadaljevala še na Kleine Speikkogel (2117 m). Nato pa sva po slemenu nadaljeval proti severu čez vrh Huehnerstuetze (1989 m). Vseskozi je pot super mehka za tek. Človek bi si take pokrajine za trening teka lahko samo želel. Še bolj pa bi jo bili veseli naši sklepi.

Zelo zanimiv pa je bil tudi razgled iz Koralp. S tod se dejansko vidi skorajda celotne slovenske hribe. Od Pohorja na vzhodu, ki preko Uršlje gore in Smrekovca preide v greben Karavank. Vzporedno s Karavankami potekajo Kamniško-Savinjske Alpe. Zelo lepo pa se vidi tudi Julijce, s Triglavom na čelu. Nekje daleč skozi hribe pa je kukal tudi Snežnik, ki je od tod oddaljen kar 140 km.

Grebenu Koralp sva sledila vse do gorskega prelaza Weinebene. Potem pa sva se prek vrhov Brandhoehe in Mosckogel začela vračati nazaj proti izhodišču. Naredila sva povsem krožno turo. Skupno sva pretekla 19 km s 1100 m višinske razlike.

Vesel božič!

Bojan Ambrožič

One comment

  • Odlično,hvala in srečno v 2017!ĹP!

    25. dec. 2016 16:45 je oseba “Bojan Ambrožič” napisala:

    > Bojan Ambrožič posted: “Koralpe ali po naše Golica, je pogorje v Avstriji, > ki leži severno od Slovenske meje – na meji med avstrijskima pokrajinama > Koroška in Štajerska. Geološko so Koralpe del Vzhodnih Alp – podobno kot > Pohorje. Na slikah je pokrajina izgledala zelo vabljiva. ” >

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.