Zelške jame

Zelške jame so tri kilometre dolg jamski sistem, ki leži v Rakovem Škocjanu. Vhod v jamo leži v udornici pod Malim naravnim mostom.  Skozi jamo teče reka Rak, ki priteče iz Cerkniškega polja. V jamo sem se odpravil v spremstvu jamarjev jamarskega društva Karlovica.

Navzdol do vhoda v Zelške jame vodi označena peš pot. Mi pa smo se raje za trening spustili 42 m globoko iz Malega naravnega mosta. Tudi Mali naravni most je neke vrste jama. Gre za ostanek jame, ki se ji je udrl strop.

Zelške jame so vodne jame. Zato so ob izrazito visokem vodostaju dostopne samo potapljačem. Trenutno, ko je vode malo, pa smo se v jamo lahko odpravili kar z napihljivim čolnom, kar je še dodatno popestrilo doživetje. Presenetilo me je za kako velik jamski sistem pravzaprav gre. Jame so zelo bogate s kapniki. Posebnost jame so zaviti kapniki, ki so nastali zaradi prepiha. Prav tako v jami najdemo kosti jamskega medveda. Velika redkost jame so tudi čudoviti snežno beli kristali kalcita.

Del jame, ki smo si ga ogledali tehnično ni zahteven. Vendar ker gre za izrazito razvejan jamski sistem, je orientacija v jami zelo zahtevna. Sam, priznam bi se bil izgubil v tem blodnjaku.

Lep jamarski pozdrav,

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hi

I have visited Zelške jame cave system, which are part of Rak Škocjan landscape park.  The Rak creek flows  through Zelške jame caves. Therefore we used a small inflatable raft to access the caves. Caves are not open to public. However it is possible to get to the entrance of the caves, which lye 42 meters under the span of Little Natural Bridge (in Slovene Mali naravni most) in Rak Škocjan. Rak Škocjan is a wonder in itself. So please visit it!

Regards,

Bojan

3 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.