Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

V zadnjem času tako službeno, kot tudi za lastno zabavo, veliko potujem po svetu. Moja potovanja pa niso omejena zgolj na ležerna poležavanja v hotelu, ampak poskušam “svet” doživeti. Zato veliko hodim in tečem po odročnih krajih ter se ukvarjam z adrenalinskimi športi. V nekaterih krajih (kot npr. nazadnje na Siciliji) pa že zgolj vožnja z avtomobilom lahko preide v “boj za preživetje”. Zato pred odhodom v tujino vedno poskrbim za zdravstveno zavarovanje.

V Evropi je za zavarovanje dobro poskrbljeno s t.i. Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (angl. EHIC-European Health Ensurance Card). Kartica velja v državah Evropske unije¹ in Evropskega gospodarskega prostora².

¹Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, (Slovenija), Španija, Švedska, Velika Britanija in Severna Irska

²Islandija, Švica, Lihtenštajn in Norveška.

Za imetnike obveznega zdravstvenega zavarovanja je naročilo kartice brezplačno. Kartico lahko naročite prek spleta (klik), prek SMS-ov ali neposredno pri pri referentu na območnih enotah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Potrebno je paziti le to, da kartico naročimo vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino, da nam jo pošti dostavijo še pravi čas. Evropska kartica je veljavna od 30 dni do največ enega leta, v odvisnosti koliko časa nam velja naše Obvezno zdravstveno zavarovanje.

IMG_0005 - Copy (2)_censored (1)

Danes si skorajda ne moremo več predstavljati življenja brez pametnega telefona. Po mojem mnenju moč mobilnim telefonom daje ravno pester nabor aplikacij, ki mobilni telefon v trenutku lahko spremenijo iz pripomočka za navigacijo na cesti do pripomočka za branje črtnih kod. Tudi Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ima svojo aplikacijo, ki je na voljo tudi v slovenščini. V aplikaciji so shranjena navodila kako ravnati oz. na koga se obrniti v primeru da v tujini potrebujemo zdravstveno oskrbo. Prav tako so zabeležene vse telefonske številke za klic v sili. Aplikacija je na voljo za operacijske sisteme: Android, iOS in Windows Phone.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je super, ker za potovanje po Evrop ni potrebno skleniti nobenega dodatnega zavarovanja. Poleg tega je naročilo kartice povsem brezplačno. Kartica pa na domači naslov pride zelo hitro.

Koristne povezave:

Bodite varni v tujini z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja!

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.