1. Tek okoli Brda

Slabih deset kilometrov dolga krožna pot okoli protokolarnega objekta Grad Brdo, je priljubljeno zbirališče tekačev iz širšega Kranjskega območja. Makadam ter zaprtost za promet pa omogočata zdrav in varen tek. Po priljubljenosti to progo mogoče lahko prekašajo le tiste v Tivoliju ter tista okoli Blejskega jezera. Navkljub tem okrog Brda do danes še nisem tekel.

Zajeta slika

Grad Brdo – lani središče Evrope

V okviru svojih svojih priprav na Ljubljanski polmaraton, mi je desetka čisto lepo “sedla”. Le še daljših treningov mi manjka. 20 km po cesti v enem kosu nisem tekel že vse od zgodnje pomladi.

Odsev priljubljenosti teka se je pokazal z nekaj manj kot 400 prijavljenimi tekači. Glavni sponzor Mizuno pa je poskrbel  za neverjetno dobro udeležbo vrhunskih tekačev. Baje se včasih niti na državnem prvenstvu ne zbere toliko tekaške smetane. Šlo je za pravo malo državno prvenstvo v teku na 10 kilometrov. Le Mitja Kosovelj je po včerajšnjem uspehu na Šmarni gori (s katerim je osvojil odlično tretje mesto v Svetovnem pokalu v gorskem teku!) prišel z iztekom izpolniti sponzorske obveznosti. Tone Kosmač, Roman Kejžar, Boštjan Hrovat ter Peter Letnar pa so se prišli borit.

Skoraj bi zamudil štart! Ogrevalna oblačila sem slekel v zadnjem trenutku, saj me je zelo zeblo. Po jasni noči se je v Ljubljansko kotlino spustila inverzijska megla in ohladila zrak na le 6 °C. Na štartnem prostoru, v družbi nekaj sto tesno nagnetenih teles pa mraza ni bilo.

Najboljši so se takoj zagnali in po le nekaj metrih izginili v megli. Ostali pa smo se še razporejali po mestih glede na moč.
eddee

Trasa je potekala tudi po lepo urejenem parku znotraj Brda mimo znamenitega Kongresnega središča
Letos desetke še nisem tekel in sem upal da bom danes vsaj podrl osebni rekord. Žal sem v cilju za rekordom ostal za slabih dvajset sekund. Problem je bil v tem da je večina trase potekala po makadamu, ki je spodrsaval in se je relativno malo moči pretvorilo v hitrost. Sploh ciljnih 800 metrov je potekalo po hipodromu. Pesek, pravzaprav drobna mivka, se je mlela pod podplati in uničevala hitrost. Na srečo sem bil slabše uvrščen in so tekači pred mano mivko vsaj malo potlačili, da se je vsaj za silo dalo odrivati. Meritve so kasneje pokazale da je bila trasa tudi za 150 metrov daljša od 10 km.

eee

Zahteven ciljni del po hipodromu

Zmaga je zanesljivo šla v roke Kejžarju pred Letnarjem in Kosmačem. Tudi ti so vsi precej zaostali za svojimi najboljšimi dosežki. Kosovelj pa je v cilj res pritekel s svojim regeneracijskim tempom, daleč za najboljšimi. Pa je bil še vedno boljši od devetih desetin tekačev.

eeeeeee

Zbrana druščina razglablja: “Kje bo naslednja dirka?
Bil je lep, a težak tek v zanimivi okolici. Organizacija tudi zelo dobra, čeprav smo pogrešali “goody bag”. Rezultati so bili objavljeni še preden je pritekel zadnji tekmovalec v cilj. Sam sem se kasneje malce še sprehodil po parku in si ogledal protokolarne objekte. Če gre (tudi) iz mojega žepa toliko denarja za bahanje peščice slovenskih veljakov, sem si vsaj enkrat imel priložnost turistično ogledati ves ta velik kompleks.

567456

Tudi na ribolov lahko pridete

Lep tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

4 comments

  • Živjo, Bojan!Klasično vprašanje: kako si kej? Zdej se pa že kar dolgo nisva tipkala. Razlog je najbrž predvsem v počitnicah, z moje strani pa še dolgotrajne težave z internetom, zarad katerih mi nikakor ni hotelo vedno odpreti tvojega bloga. Samo plavo ozadje, potem je pa vse skup crknilo. Potem sem se počas nehala trudit.Kako kaj študij? Je zanimivo? Sem videla pri tvoji zadnji objavi, da ste morali že nekam na teren. Ampak ker si se tam že z nekom menil, nisem hotela pacat in spamat tam spodaj. Zato sem raje izbrala naslednjo objavo.Tečeš še zmer, vidim. Res kul. Jest pa sem po težavnih zadnjih tekih mal popustila in poleti nisem nič laufala (vročina in sonce – to sem ti že razlagala, pomoje) in sem raje precej več kolesarila. No, kljub temu mi je še zadnjega kuperja k sreči uspel teč za 5. :P Sicer to tebi najbrž ne pomeni kaj dosti, jest bi se pa pogrizla, če bi tekla za manj. ker letos se je vsaj pol razreda za oceno poslabšalo v kuperju.Ugotovila sem, da se pač enostavno bolj sezonsko oprimem kakega športa oziroma v mojem primeru bolj rekreacije. Tek je super spomladi. Tek je super itak, ampak se po par mesecih vsake oblike rekreacije potlej naveličam in poprimem za drugo. No, kakorkoli že, piši kaj, če se ti bo dalo!Lp, Maša

    Všeč mi je

  • ŽivjoKlasišen odgovor: "Dobro sem." :) .Začenjam s Študijem. Živim v Ljubljani, ker mi vožnja vzame preveč časa. Predavanja pa pogosto potekajo preko celega dneva. Pa še za trening so tu v LJ dobre možnosti. Tu srečaš stotine tekačev. Smo se enkrat tud zmenil da so mi razkazal progo okrog Krožnika in seveda sem moral podreti rekord. Sedaj me čaka še Golovec. A še prej teden počitka, ker grem v nedeljo laufat Ljubljanski (pol)maraton. Včasih, ko je lepo vreme je prav težko počivat. Ampak ni kej, na LM-u moraš bit 100 % spočit.Ja, pač počni kar ti najbolj ustreza in pri čemer uživaš. Sam se kolesu izogibam iz večih razlogov. Prvič zato ker je to zelo drag šport in potem te prehiti še nekdo ki ima manj kondicije z boljšim kolesom. Tega pa ne prenesem. Pri teku imaš za 150 € vrhunski copat. Drugič pa je na kolesu prisilna drža. Zato mene pri večurnem kolesarjenju začne zelo bolet hrbet. Sicer pa mikdaj pa kdaj tudi paše čisto za rekreacijo sesti na kolo.No, bravo, potem si precej močna. Vi tečete kuperja dol ob Kokri ne? Mene ga tudi enkrat mika it tečt tekmovalno. V šoli sem ga že tekel za 5, ampak rezultat ni bil nič posebnega, zato ker sem takrat delal na razdalji in ne na hitrosti. Mislim da prav razmišljaš da počneš tisto kar ti paše. Samo da se gibljemo :DLP, Bojan

    Všeč mi je

  • JouDa živiš v Ljubljani, sem že slišala. Res kul. Menda imaš veliko srečo s stanovanjem. In še sam živiš, kajne? No, ni pa nič kaj čudno, da si se preselil. Živiš slabih 15 km dlje od Ljubljane kot jaz, pa grem drugo leto prav tako od doma. Sicer iz takih in tudi drugačnih razlogov, pa vendar.Je pa res fajn, da si si našel neko v redu površino za tek. Sem pa videla objavo za polmaraton. Šiiiit, dober si. 36. mesto? Zavidljiv rezultat. To je torej ta maraton, ki sem ga imela sama nekaj časa celo v načrtu. Ampak nisem dovolj trmasta. Morda kako drugo leto.Kuperja laufamo ob Kokri, ja. Čist nekej drugega, kakor na stadionu. Tam moraš šestkrat požuliti isti krog po ravnem, po možnosti v vročem soncu. Tu pa tečeš v senci dreves in še ene dva klančka moraš prelesti. Tak zanimiv tek. Samo da nisem tako zelo močna kot trmasta. :) In malo se pozna, da imava z očetom vsaj enkrat na teden boj – ne boj, mesarsko klanje v Besnici.Kako pa kaj študij?Lp do nadaljnega

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.