Ostržkova smer in Lenuhova grapa

Po obdobju res katastrofalnega vremena, ko se je že zdelo da letos zimske gorniške sezone sploh ne bo, so se končno v hribih naredile super razmere. S Petrom in Matijo smo jih sklenili izkoristiti. Ostržkova in in Lenuhova grapa v Begunjski Vrtači.

???????????????????????????????Utrinek iz Ostržkove grape

???????????????????????????????

Že zjutraj je bila na Ljubelju gneča. Zato smo vedeli da ne bomo sami. Večina je sicer na srečo nadaljevala naravnost na Zelenico. Mi smo pa zavili na plaz nad kočo Vrtačo.  V vršnem desnem delu plazu se začne Ostržkova smer. Pred dvemi leti sem v smeri obrnil, ker je bilo premalo snega. Tokrat pa so nas pričakale idealne snežne razmere. Vstopnega skoka, ki se ga spominjam sploh ni bilo. tudi višje ni bilo nobenih skokov- vse 100 % zalito. Po približno 100 m se grapi razcepi na dva dela.

IMGP6642 - Copy

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Najprej smo s prečnico v desno zavili v desni krak grape. A, smo raje obrnili, ker je nadaljevanje predstavljal kakšnih 5 m visok in zelo strm skalni skok, ki pa je bil kopen. Zato smo obrnili in nadaljevali navzgor po grapi. Prav v središču grape je bil sneg   najboljši, višje pa se je vse bolj južil. Vršnih 100 višincev smo hodili po gnilem snegu.

???????????????????????????????Lenuhova grapa

???????????????????????????????

Nas pa je očaral razgled, saj je bilo vreme fantastično. Le na vrhu je pihal veter. Sestop smo opravili po Zahodni grapi, ki poteka vzporedno z dobro znanim Šentanskim plazom. Potem pa smo zavili desno v Lenuhovo grapo. Tudi Lenuh je bil popolnoma brez skokov in so ga smučali. V srednjem delu se je pojavil lep odstavek grape, ki je bil lepo zaledenel. Na splošno je bil sneg povsod boljši kot v Ostržkovi grapi. Sama strmina pa je tudi podobna. Zaradi vetra smo potem še enkrat hitro po Zahodni grapi sestopili na Šentanca ter  se po njem spustili v dolino.

Ostržeg GPS - CopyGPS sled ture: http://goo.gl/lAhwbu

???????????????????????????????Veliki vrh Begunjščice

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.