Kramarca pozimi

V Kramarjevi grapi oz. Kramarci sem že dvakrat plezal poleti. Vendar prav velikega užitka ni bilo, saj je skala zelo slaba. Danes pa sva se s Petrom odpravila še v Kramarco v zimski preobleki. Letos je snega zares veliko in je posledično sama smer precej lažja kot je običajno.

???????????????????????????????

Cesta z Loma je dobra. Pripeljati se da do tam, kjer markirana bližnjica s ceste zavije proti Domu pod Storžiča. Midva sva stopila nanjo in nadaljevala v prav nenavadno počasnem ritmu, saj sva sopihala pod težo težkih nahrbtnikov. Za tem sva stopila na pot, ki poleti vodi z Doma pod Storžičem čez Škarjev rob na Storžič. Gaz je bila tudi lepo utrjena, kar je omogočilo da sva se lahko malce ogrela. Na drugi strani pa gazi za pot Čez Žrelo sploh še ni.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

???????????????????????????????

Gozd se za tem rahlo razpre in na tem mestu se odcepi gaz proti vstopu v Kramarco. Še nekaj minut vzpenjanja po plazu, ki je vendarle vseeno bolj prijetno, kot poleti po melišču in že sva v Karamarci. Vstopni skok je tako dobro zalit da ga sploh ni. Tudi neke hude strmine tu ni. Skok z zagozdenim balvanom je tudi popolnoma zalit. Na skok spominja le zelo globoka razpoka v snegu pod trebuhom balvana.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

In že sva bila na delu, kjer običajna smer zavije desno proti bivaku. Midva pa nisva sledila tem gazem, ampak sva se usmerila v strmo snežišče naravnost navzgor (desno od široke grape). Snežišče je kmalu postalo zares strmo. Sneg pa je bil že toliko odjenan da cepini niso nudili ravno najboljše opore. Višje je snežišče prešlo v plitvo grapo, ki poteka vzporedno s Kramarco. Doma sva izvedela da sva pravzaprav splezala Cankarjevo smer.

???????????????????????????????

Zaradi strmine in boljšega občutka sva se navezala. Grapa je bila mestoma zelo strma, a skokov ni bilo. Višje naju je pripeljala na pomol, kjer sva na desni lahko videla glavno grapo Kramarce. Za tem pa so se gazi razcepile na dva kraka. Sledila sva desnim, ki so naju že po 30 metrih pripeljale v skorajda klavstrofobično ozko grapo. Njej sva sledila še kakšnih 100 višinskih metrov. Potem pa se grapa pridružila glavni grapi Kramarce, tik pod vršno zgradbo Storžiča.

???????????????????????????????

Sedaj naju je do vrha čakal le še izstopni žleb. Pa tudi temu nisva sledila prav dolgo, saj sva zavila levo direktno na vrh Storžiča. Križ je bil okovan s toliko ledu da bi lahko splezala nanj. Vendar ker sta naju megla in pa mrzel veter pregnala v hiter sestop skozi Peto žrelo. Tudi ta grapa je mestoma kar strma in je potrebna previdnost da ne pride do zdrsa.

???????????????????????????????

a1GPS sled: http://goo.gl/9Om6Ls

severna stena storžiča - CopySeverna stena Storžiča s Kramarjevo grapo v sredini in Cankarjevo grapo (označeno zeleno). Fotografija stene je bila posneta konec aprila 2012 z Bele peči (trenutno je precej več snega). 

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.