Ledno plezanje v Kropi

Letos je svojevrstna zima. Izrazitih padavin že nekaj mesecev ni bilo in z gotovostjo lahko trdimo da Slovenijo trenutno pesti ena najhujših suš v zadnjih letih. Poleg tega pa se vrstijo tudi temperaturni ekstremi. V začetku novega leta je bil temperaturni odklon izrazito pozitiven. V zadnjih tednih pa se je ohladilo za skorajda 20 °C. Konec koncev bo to pomenilo da imamo v Sloveniji povsem povprečno vreme. Toliko o tem kaj povprečje pri vremenu pomeni in koliko se je  nanj (ne)vredno zanašati.

Slap v Kropi ob cesti proti Jamniku

Vsaj po dolinah pa že dolgo časa ni bilo tako stabilnega hladnega vremena. Zato so zamrznili tudi potoki v nižje ležečih predelih. Na srečo ima skorajda vsaka vas kakšnega.  To pa je trenutno za nas študente še kako pripravno glede na to da je izpitno obdobje in nimamo časa da bi se vozili nekam daleč. Tako smo se odpravili v Kropo raziskovati slapove na enem izmed pritokov potoka Kroparice

Prvi in drugi slap

Prvi slap smo našli že kar na koncu vasi, tik ob cesti proti Jamniku. Pretok tega potočka je kar močan in zato  še vedno ni povsem zamrznil. Vrhnja sveča je bila votla. Za tem smo zavili v grapo pritoka Kroparice. Grapa poteka levo od planinske poti na Vodiško planino. V spodnjem delu grape smo posolirali nekaj položnejših skokov. Višje pa smo naleteli na še pet slapov z višinami med tremi in osmimi metri. Erazem in Borut sta slapove suvereno posolirala. Sam, ki sem sploh prvič plezal naravne slapove,  pa sem se raje poslužil luksuza varovanja od zgoraj. Kvaliteta ledu se je od slapu do slapu zelo spreminjala. Nekateri slapovi so ponujali zelo trd led. Pri drugih pa je bil led zmehčan kot “puter”. Voda je sicer tekla povsod pod ledom. Vendar nas ni nikjer tuširalo.

Tretji slap

Eden izmed zadnjih treh slapov

Sestop smo opravili deloma s spusti ob vrvi, deloma pa po poti z Vodiške planine. Meni so bili ti slapovi zelo všeč. Neverjetno kaj nam narava lahko ponudi že v bližnji okolici.

Lep pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.