Ledno plezanje doma

Gotovo velja resnica da lahko le redki rečejo da lahko ledno plezajo kar doma. “Mlačce” pač res nima vsak pri roki. Pa še ta baje trenutno ni povsem nared.  In vendar sem na enem izmed krosov v okolici mojega doma, opazil da se je čez manjšo “steno” naredil led. Brata prepričam da greva poiskusit če se da slučajno kaj poplezat.

Led se je naredil na (geološko) zelo zanimivem mestu – v nekoliko višjem cestnem useku. Usek je speljan skozi plestiocenske prode in peske. Gre za sediment, ki se je odložil v času zadnjih ledenih dob. Zanj je značilen da je za vodo zelo dobro prepusten in da lahko vsebuje velike količine podtalnice. Vendar voda skozi tak sediment zelo hitro odteče. Zato v teh peskih samih po sebi ne more priti do nastanka izvirov.

Saj led je voda. Kako je potem možno da je na tem mestu nastal led? Razlog je v tem da sredino cestnega useka prekinja približno pol metra debela plast sive gline. Gline pa so običajno za vodo praktično neprepustne. Podtalnica, ki priteče skozi dobro prepustne peske, se začne na kontaktu z glino zbirati in se čez njo (v obliki številnih majhnih izvirčkov)  prelivati. Sčasoma je ta voda (kljub razmeroma majhnemu pretoku) zamrznila. Le nekaj 10 m višje zaradi popolnoma istih hidrogeoloških razlogov izvira potok imenovan Zdena voda.

Sam sem bil kar navdušen da imam tak lep trening poligon tako zelo blizu doma. Led je bil trd in precej boljši, kot je zgledalo na prvi pogled. Pričakoval sem da bova šla samo enkrat čez in že bova stolkla dol ves led.  Vendar je led  na moje presenečenje po dobri uri plezanja še vedno stal na svojem mestu. Edino škoda ker vse skupaj ni malce višje. Vendar meni je bilo za prvi letošnji trening čisto v redu. Sploh je bilo zanimivo pikati po zamrznjenem mahovju vrh cestnega useka. Skratka – treba je izkoristiti naravne danosti!

Lep pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.