Zimski vzpon na Stol

Zadnji dni je pihal močan severni veter. V Završnici kar po cesti ležijo raznorazni predmeti, ki jih je v kupih nanosil veter. Cesta spominja na cigansko dvorišče.Proti Valvazorju se kar dobro zaženeva (pripravil sem brata, da je šel z mano). Vendar je pot tako poledenela, da se počutiva kot nemočna osla na ledu.

Zajeta slika
Smer vzpona
Od Valvazorja naprej pa lahko izbirava svoj korak, saj na srečo ni zgaženo! Do Žirovniške planine prečiva spodnji del nekega plazu. Vzpon nadaljujeva po žirovniški poti. Ne drživa se je dolgo in se zagrizeva naravnost navzgor po neki grapi. Vdira se povsod najmanj do kolen. Na srečo! Na srečo zato, ker se predre dovolj, da sneg drži in da ni potrebno da na pol plezava z derezami in cepinom.
 bvmnvbmnvbmb
Dolga-neskončno dolga gaz
Je pa to zame tudi hud fizični izziv. Gaženje je tako naporno, da je brat zdržal samo 5 korakov, potem pa se je zgrudil od napora. Dober kilometer in kakih 600 m višinske razlike gazim dve uri. Pa še ni konec.
Po grapi med Malim in Velikim Stolom se vzpneva na greben. Veter, ki je celo v dolini napihal cele zamete, je tu še toliko močnejši. Ob močnejših sunkih se s cepinom zasidrava, da ne izgubiva ravnotežja. Prav skozi mene je šel vrtinec. Sam po sebi nič neprijetnega, a ker je nosil s seboj ledene kristale, ostre kot bodice, mi je pordečil nezakrito kožo na obrazu. Vršni greben je bil leden. Dereze ne bi bile odveč. Po 4 urah hoje in 3 urah non-stop intenzivnega gaženja je vrh – zasluženo- dosežen.
nbmnmnbm
Vsak se je vzpona veselil na svoj načinSmeško
Sestop pa je bil prava nagrada. Gaz uporabiva, kot tobogan in se po njej popeljeva 1 km globoko, do Žirovniške planine. Kar je prej vzel tri ure naporov, je bilo dol grede po riti premagano v pol ure. Da se spustiti po plazu čisto do Žirovniške planine. Hoja skorajda ni potrebna.
ghgfhfgh
Tobogan v dolino
Bojim pa se, da od najine gazi ni kaj več veliko ostalo, saj veter hitro zakriva sledi. Sama sva komajda opazila svoje- le uro ali dve zatem, ko sva jih naredila.
ml.m,m
Lep gorniški pozdrav
Bojan Ambrožič

4 comments

  • Živjo.Ne nisem še nič razmišljal. Hvala pa za predlog. Pa mislš, da bi me vzel?A pol nej jim pošlem predlog, da bi mel razstavo na temo npr: gore in…?

    Všeč mi je

  • No, pa bi se žihr prijavil! Pomoje bi te skor morali vzet, ker so slike res super duper lepe. Lih zdajle jih mal sortiram, pa sem se zato spomnila še na ta razpis. Glede na to, da so ga podaljšali, očitno nimajo ravno preveč prijav. Sicer pa probat ni greh, ane?Če bi pa raje prej še kaj vedel, pa lahko vprašam, ker jih kar ene par poznam tam s KŠK-ja – kakšne bi se jim zdele take slike in tako. Hm, tema? Ja sigurno kake gore, ampak zelo zelo lepe so tudi druge – tista z ladjico na primer, s soncem zadaj, pa Ljubno, oblaki …No, jaz te spodbujam k prijavi!

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.